Nuoret liikkeelle

Palvelukseen tulevien varusmiesten kunnosta on keskusteltu väsyksiin saakka. Ensimmäiset merkit varusmiesten kunnon heikkenemisestä tulivat jo 30 vuotta sitten, kun hengitys- ja verenkiertoelimissä havaittiin käänne heikompaan. Varsinainen muutos tapahtui viime vuosikymmenen alkupuolella. Merkkeinä olivat painonnousu ja lihaskunnon heikentyminen.

Yhä useammille suomalaiselle sotilaalle tärkeät liikuntalajit kuten hiihto, uinti tai pyöräily eivät ole monen palvelukseen tulevan vahvinta aluetta. Jos luonnossa liikkumistakin on tullut harrastettua harvakseltaan, lähtökohta suomalaiseksi korpisoturiksi ei ole kaikkein otollisin. Tilanne ei ole välttämättä lohdullinen silloinkaan, jos saat varusmiespalveluksen suoritettua. Kolmannes sotaväen käyneistä ei täytä sotilaalta edellytettävää kuntotasoa.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) on pitänyt tilannetta niin vakavana, että hän on puhunut kansanterveydellisestä ongelmasta ja kansallisesta hätätilasta.

Puolustusvoimat on yrittänyt kiinnittää huomiota ongelmaan jo ennen kutsuntoja. Ennen kutsuntoja lähetettävässä kirjeessä painokkaasti muistutetaan riittävän kunnon merkityksestä. Kirjeessä kehotetaan liikkumaan 3-4 kertaa viikossa vähintään puoli tuntia per kerta.

Viimeksi asiaan kiinnitti huomiota Varusmiesliitto vaatimalla useampipäiväisiä kutsuntoja, joiden aikana nuorukaisten kunto kartoitettaisiin nykyistä yksityiskohtaisemmin. Näin varusmiespalveluksen keskeyttämiset vähenisivät ja heikompikuntoisille tarjottaisiin muita palvelusvaihtoehtoja.

Esitys on muutoin hyvä ja kannatettava, mutta se ei poista perusongelmaa eli nuorten kehnoa ja alati heikkenevää fyysistä kuntoa. Mikäli nuorten kuntokäyrän nostamiseksi ei löydy keinoja yleisimminkin, terveysmenojen kanssa painiskelevat tulevatkin sukupolvet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.