Nuoret lukevat yhä

Sanomalehdet ovat syystäkin olleet huolestuneita siitä, että nuoret lukevat lehtiä koko ajan entistä vähemmän. Kehitystä on ollut helppo seurata Sanomalehtien liiton teettämästä tutkimuksesta, joka on vuodesta 1982 lähtien selvittänyt sitä, miten suomalaiset käyttävät tiedotusvälineitä.

Eräs hankala piirre on se, että monet nykynuorista eivät tutkimuksen mukaan tartu lehteen edes vartuttuaan. Aikaisemmin sanomalehti perinteisesti tilattiin sen jälkeen, kun oli perustettu perhe ja menty töihin.

Tilanne kuitenkin muuttuu, jos tuoreimpiin tutkimukseen tutustuu ajatuksella. Tuorein julkistettiin viime viikolla. Sen tiedot on kerätty viime vuoden marras- ja joulukuussa.

Tutkimuksen mukaan internet on 12-20 -vuotiaiden nuorten mielestä mieluisin media. Näin on itse asiassa ollut jo neljä vuotta. Sitä ennen mieluisin media nuorten mielestä oli televisio.

Mielenkiintoista on se, kenen nettisivuille nuoret ensimmäisenä hakeutuvat. Johdossa ovat iltapäivälehdet eli Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Kolmantena tulee maan suurin päivälehti Helsingin Sanomat. Sen sijaan pitkään viime vuosina kärjessä keikkunut MTV3 on joutunut antamaan periksi.

Kärjessä ovat siis sanomalehdet, sillä sanomalehtiähän myös lehtien sähköiset versiot ovat. On aika oppia ajattelemaan, että nykyaikainen sanomalehti muodostuu painetusta sanomalehdestä ja lehden nettipalvelusta.

Maakuntalehtien nettisivustot eivät vielä kykene kilpailemaan kävijämäärissä valtakunnallisten lehtien kanssa. Tilanne on kuitenkin nopeasti muuttumassa, kun maakuntalehdet ovat voimakkaasti kehittäneet omia sivustojaan.

Savon Sanomien uusittu nettipalvelu avattiin vuoden alussa. Kävijämäärät ovat tasaisessa kasvussa. Maakunnalliset ja paikalliset uutiset ovat tärkeitä myös nuorille lukijoille. Siihen me Savon Sanomissa luotamme.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.