Nuoret syrjäytetty

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jatkaa EM-karsintapelejään tänään. Vastassa on MM-kisojen hopeamaa Hollanti kotikentällään. Suomi hävisi lohkon avauskamppailunsa Moldovalle vieraskentällä viime viikolla.

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja tämä todella näkyy eri puolilla maailmaa. Niin myös Suomessa. Lajin saama mediahuomio on suhteettoman suuri, jos sitä verrataan maajoukkueemme menestykseen. Suomi kykenee yllättämään yksittäisessä pelissä mahtimaankin, mutta siihen menestys on jäänytkin.

Suomen miehet eivät ole koskaan selviytyneet jalkapallossa MM- tai EM-kisoihin. Tie on päättynyt aina lohkovaiheeseen. Syitä menestymättömyyteen on etsitty niin kauan kuin jalkapalloa on maassamme pelattu. Vaikka lukuisia suomalaisia jalkapalloilijoita on pelannut ja pelaa ammattilaisina Euroopan kentillä, maajoukkueen taso on jumittunut paikalleen.

Maajoukkueen tulevaisuus on harmaa. Suomen Palloliiton johto on yrittänyt saada lajiin väriä ulkomaisilla valmentajavalinnoilla. Asiantuntijat ovat etsineet syitä heikkoon menestykseen juniorivalmennuksesta ja pelaajien motivaatiosta.

Menestymättömyyden syyt ovat moninaiset. Suomalaisen nuorison osa on Veikkausliigan joukkueissa vaatimaton. Seurat ostavat suomalaisen mittapuun mukaan tyydyttävän tason pelaajia ulkomailta ja samaan aikaan nuoret heitetään tylysti kentän laidalle. Suomifutista ei näillä keinoilla kehitetä.

Taistelu europelipaikoista on ajanut seurajohtajat kilpailutilanteeseen, joka on turmellut suomalaisen jalkapalloilun kehittämisen. Jos Veikkausliigan seurojen määrää supistetaan, ulkomaalaisten pelaajien määrä ei ainakaan vähene.

Suomalaisten on hyväksyttävä tosiasia, ettei meillä ole meillä ole asiaa huipputurnauksiin. Jalkapallosta voi silti nauttia, sillä tärkeintähän on osanotto, ei voitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.