Nuoret syrjäytetty

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jatkaa EM-karsintapelejään tänään. Vastassa on MM-kisojen hopeamaa Hollanti kotikentällään. Suomi hävisi lohkon avauskamppailunsa Moldovalle vieraskentällä viime viikolla.

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja tämä todella näkyy eri puolilla maailmaa. Niin myös Suomessa. Lajin saama mediahuomio on suhteettoman suuri, jos sitä verrataan maajoukkueemme menestykseen. Suomi kykenee yllättämään yksittäisessä pelissä mahtimaankin, mutta siihen menestys on jäänytkin.

Suomen miehet eivät ole koskaan selviytyneet jalkapallossa MM- tai EM-kisoihin. Tie on päättynyt aina lohkovaiheeseen. Syitä menestymättömyyteen on etsitty niin kauan kuin jalkapalloa on maassamme pelattu. Vaikka lukuisia suomalaisia jalkapalloilijoita on pelannut ja pelaa ammattilaisina Euroopan kentillä, maajoukkueen taso on jumittunut paikalleen.

Maajoukkueen tulevaisuus on harmaa. Suomen Palloliiton johto on yrittänyt saada lajiin väriä ulkomaisilla valmentajavalinnoilla. Asiantuntijat ovat etsineet syitä heikkoon menestykseen juniorivalmennuksesta ja pelaajien motivaatiosta.

Menestymättömyyden syyt ovat moninaiset. Suomalaisen nuorison osa on Veikkausliigan joukkueissa vaatimaton. Seurat ostavat suomalaisen mittapuun mukaan tyydyttävän tason pelaajia ulkomailta ja samaan aikaan nuoret heitetään tylysti kentän laidalle. Suomifutista ei näillä keinoilla kehitetä.

Taistelu europelipaikoista on ajanut seurajohtajat kilpailutilanteeseen, joka on turmellut suomalaisen jalkapalloilun kehittämisen. Jos Veikkausliigan seurojen määrää supistetaan, ulkomaalaisten pelaajien määrä ei ainakaan vähene.

Suomalaisten on hyväksyttävä tosiasia, ettei meillä ole meillä ole asiaa huipputurnauksiin. Jalkapallosta voi silti nauttia, sillä tärkeintähän on osanotto, ei voitto.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.