Nuori, setä istuu nyt selkääsi

Arvoisat ylioppilaat!

Tämä puhe tulee perspektiivistä riippuen joko reilun viikon tai reilut 11 vuotta myöhässä, mutta jonkinlaisena ylioppilaana haluaisin lausua muutaman rohkaisun sanan ja pari elämänohjeen tapaista.

Rohkaisua tässä kaivataankin, sillä lapsuus on nyt ohi. Teit sitten niin tai näin, et ole enää tulevaisuus, olet ongelma.

Eikö opiskelupaikka ole tiedossa tai etkö tiedä mitä opiskella? Paha juttu.

- Jos välivuosi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, niin nuorella ei ole kovin realistista kuvaa siitä, mihin hän on menossa. Nuorille ei kotona enää opeteta samanlaista työn eetosta kuin aikaisemmin, Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja Matti Apunen paheksui hiljattain (Taloussanomat 26.5.)

Vaikuttaa siltä, ettei Apusella itsellään ole kovin realistista kuvaa siitä minkälaisessa tilanteessa parikymppinen välivuoden viettäjä on. Työmarkkinatuki ei käytännössä ala juosta, jollet lähde sen vastineeksi työharjoitteluun. Tämä ei ole huono vaihtoehto, monet yleishyödylliset ja opettavaisetkin työtehtävät on vaivihkaa ulkoistettu minimipalkkaisille "harjoittelijoille".

"Hengailuvuosikin" on jotenkin rahoitettava ja aika monella raha tulee niin sanotusta oikeasta työstä. Se kai lienee aina yhtä arvokasta, oli tekijä missä elämäntilanteessa tahansa.

Helppoa ei ole sittenkään, kun ja jos jonain päivänä pääset opiskelemaan. Opiskelet kuitenkin liian pitkään, mitätön laiskuri.

- 25-vuotiaat ihmiset voivat nostaa herraties mitä tukia tehdessään noin suurin piirtein ei yhtään mitään, Suomen talouselämän vaikutusvaltaisimmaksi valittu Björn Wahlroos sanoi Länsi-Savo-lehdessä viime vuoden kesäkuussa

Ties mitä tukia ovat opintotuki ja asumislisä, enintään noin 500 euroa kuussa. Ja päälle 1,77 euron ateriatuki. Suurin yksittäinen syy opintojen viivästymiseen on kyselyjen mukaan työnteko. Se taas edistää työllistymistä. Jos opintojen loppuvaiheessa olevalta kysytään töihin, on viisainta vastata myöntävästi.

Jos nyt kuitenkin valmistut ja vaikka vielä tavoiteajassa, niin siltikään et saa synninpäästöä.

- Miksi ihmeessä opiskelijat pitävät luonnollisena, että kun he ottavat paperinsa ulos, ilmoittautuvat heti työttömyyskortistoon? samainen Wahlroos ihmetteli vuosi sitten tammikuussa MTV3:n uutisissa.

Wahlroosin mukaan ilmeisesti olisi parempi, että tuore maisteri muuttaa vanhempiensa nurkkiin tai ottaa ensimmäisen vastaantulevan siivoojan paikan. Säästöjähän ei tietenkään ole, koska opintoja viivästyttävä työnteko on jo julistettu pannaan.

Tällaiset sedät istuvat nyt selkääsi. Maamme demografinen käyrä näyttää siltä, ettet saa niitä sieltä koskaan ravistettua.

Muista kuitenkin, että esimerkiksi EVA ei ole mikään puolueeton asiantuntijaorganisaatio, vaan elinkeinoelämän asialla. Jos Suomessa olisi edelleen kuusipäiväinen työviikko ja joku uskalikko ehdottaisi viisipäiväistä, niin sieltähän Apunen sivaltaisi, että kyllä on työmoraali pohjamudissa.

Elinkeinoelämä myös tarvitsee nöyriä työntekijöitä. Tätä edistää se, että nuoresta asti tunnet syyllisyyttä ja riittämättömyyttä.

Björn Wahlroos taas on seminaarien tilattu väriläiskä, jonka saama mediajulkisuus perustuu siihen, että verkkolehtiin on saatava räväköitä otsikoita.

Kaikesta huolimatta, arvoisat ylioppilaat!

Yleisen kriittisyyden lisäksi kehotan pariin konkreettisempaan toimeen, joita voit vaikkapa tänä kesänä testata.

Liftaa joka paikkaan aina kun mahdollista. Se on jännittävää ja siinä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä. Lukekaa innoitukseksi Jack Kerouacin Matkalla.

Jonain päivänä teillä on enemmän rahaa kuin aikaa, tai sitten ette muuten vain kehtaa. Vanhempana voitte myös selvittää miten Kerouacille lopulta kävi. Tee ruumiillista palkkatyötä. Kun olet koulutettu konttorirotta, joudut ostamaan kesämökin, jotta voit kunniallisesti työskennellä itsesi hikeen.

Ette usko, miten tärkeä itsetunnon rakennuspalikka voi olla tieto siitä, että on joskus purkanut junavaunullisen pesukoneita käsin tai poiminut kaaleja räntäsateessa.

Niihin on myös hyvä viitata siinä vaiheessa elämää, kun nuoriso alkaa näyttää joukolta menetettyjä vetelyksiä.

l Kirjoittaja on ajankohtaisosaston

toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.