Nuoria saatava vesille

Kun elohopea putoaa 30 astetta nollan alapuolelle, uskaltautuvat vain innokkaimmat vapaa-ajan kalastajat jäälle kokemaan verkkojaan tai pilkkimään. Enää ei kuitenkaan ole pitkä aika kevääseen. Jo helmikuun puolella aurinko lämmittää ja talvisen järvenselän kauneus mykistää ihmisen.

Valitettavasti vain yhä harvemmat suomalaiset ovat oivaltaneet millaisen aarteen me omistamme. Tuhannet sisämaan järvet, lammet, joet ja merialue tarjoavat mahdollisuuksia virkistäytymiseen niin kesällä ja talvella.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilaston mukaan vapaa-ajan kalastajia on Suomessa enää 1,7 miljoonaa, kun heitä kymmenen vuotta sitten oli vielä 2 miljoonaa. Huolestuttavaa on, että vapaa-ajan kalastajat ovat nyt vanhempia kuin kymmenen vuotta sitten.

Nyt on ryhdistäytymisen paikka. Lapsille ja nuorille on opetettava kalastusta, jotta saaliit eivät jää pyytämättä. Jo nyt vuotuinen vapaa-ajan kalastajien kalasaalis on alle 30 miljoonaa kiloa, kun se 2000-luvun alkuvuosina oli vielä noin 40 miljoonaa kiloa.

Kalastukseen tarvittavat luvat saa nykyisin niin vaivattomasti, että se ei voi olla syynä kalastajien määrän vähenemiseen. Este ei myöskään ole kalastusvälineiden hinta. Tarvitaan asiallista ja tehokasta valistusta. Kalaa on osattava pyytää ja valmistaa ruoaksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.