Nuoria saatava vesille

Kun elohopea putoaa 30 astetta nollan alapuolelle, uskaltautuvat vain innokkaimmat vapaa-ajan kalastajat jäälle kokemaan verkkojaan tai pilkkimään. Enää ei kuitenkaan ole pitkä aika kevääseen. Jo helmikuun puolella aurinko lämmittää ja talvisen järvenselän kauneus mykistää ihmisen.

Valitettavasti vain yhä harvemmat suomalaiset ovat oivaltaneet millaisen aarteen me omistamme. Tuhannet sisämaan järvet, lammet, joet ja merialue tarjoavat mahdollisuuksia virkistäytymiseen niin kesällä ja talvella.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilaston mukaan vapaa-ajan kalastajia on Suomessa enää 1,7 miljoonaa, kun heitä kymmenen vuotta sitten oli vielä 2 miljoonaa. Huolestuttavaa on, että vapaa-ajan kalastajat ovat nyt vanhempia kuin kymmenen vuotta sitten.

Nyt on ryhdistäytymisen paikka. Lapsille ja nuorille on opetettava kalastusta, jotta saaliit eivät jää pyytämättä. Jo nyt vuotuinen vapaa-ajan kalastajien kalasaalis on alle 30 miljoonaa kiloa, kun se 2000-luvun alkuvuosina oli vielä noin 40 miljoonaa kiloa.

Kalastukseen tarvittavat luvat saa nykyisin niin vaivattomasti, että se ei voi olla syynä kalastajien määrän vähenemiseen. Este ei myöskään ole kalastusvälineiden hinta. Tarvitaan asiallista ja tehokasta valistusta. Kalaa on osattava pyytää ja valmistaa ruoaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.