Nuoria syrjitään

Luottokortti saatetaan evätä myös raha-asiansa kunnolla hoitavalta nuorelta, jos hän kuuluu asiakkaiden riskiryhmään. Pankit ovat varovaisia esimerkiksi parikymppisten asiakkaiden korttihakemusten suhteen, vaikka nuori olisi jo työelämässä (Ylen uutiset 11.3.).

Markkinoiden suurin luottokorttiyhtiö Luottokunta hylkää noin viidesosan hakemuksista. Päätös perustuu maksuhistoriaan ja maksukykyä kartoittavaan tilastomalliin. Suurimmat pankkiryhmät myöntävät luotollisen kortin itse, mutta osa pankeista välittää luottokorttihakemuksen Luottokunnan päätettäväksi.

Pankit ja luottokorttiyhtiöt ovat varoitelleet jo vuosia nuoria maksuhäiriöistä. Maksamaton kännykkälasku saattaa vaikeuttaa nuoren asuntolainan saantia myöhemmässä elämässä. Siksi maksut tulisi hoitaa ajallaan tai neuvotella niille lisää maksuaikaa.

Laskujen maksamatta jättäminen johtuu usein siitä, ettei rahaa yksinkertaisesti ole. Silloin ei myöskään pitäisi ottaa lisää kulutuslainoja. On vaara, että velanotosta tulee loppumaton kierre.

On ymmärrettävää, että pankit ja luottokorttiyhtiöt ovat tulleet varovaisiksi laina- ja maksuaikakorttipäätöksissään. Yksi suuri ongelma on kuitenkin se, että luotonantajat ovat jo valmiiksi luokitelleet tiettyjä ikä- ja asiakasryhmiä, joissa asioiden hoito-ongelmat ovat muita yleisempiä.

Tällaisten ennakkoasenteiden luominen on erittäin vaarallista. On nimittäin nuoria, jotka hoitavat raha-asiansa esimerkillisesti, mutta siitä huolimatta heidän luottokortti- ja lainahakemuksiinsa suhtaudutaan nihkeästi. Esimerkiksi parikymppistä, säännöllisessä työssä käyvää, maksunsa hoitavaa ihmistä ei saa hyllyttää pelkän iän vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.