Nuorisotilat lisäävät kaikkien viihtyvyyttä

Nuorisolaumojen hengailu kauppakeskusten käytävillä ja ajoittainen levoton käytös ei ole millään muotoa uusi ilmiö. Iisalmessa kauppakeskus Keisarinkulman kiinteistönomistajan Jouko Kuosmasen mitta on kuitenkin täyttynyt ylilyönteihin. Hänen mukaansa pahimmillaan 40 nuoren joukkiot tukkivat portaikon muilta kulkijoilta. Jotkut ovat sylkeneet asiakkaiden päälle, ja myös huumekaupasta on vihjailtu (SS 6.3.).

Omistajan avautuminen medialle on poikkeuksellista ja rohkeaakin, sillä hänen kertomaansa ei voi pitää hyvänä mainoksena. Toisaalta kokemukset Kuopiosta vahvistavat, ettei Kuosmanen puhu omiaan. Kuopion Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Pääkkö kertoo, että ainakin kauppakeskus Apajassa on sotkettu paikkoja (SS 7.3.).

Sekä Iisalmessa että Kuopiossa pahimpien törkeyksien takana on pieni joukko nuoria. Suurin osa käyttäytyy yleisissä tiloissa fiksusti.

Kuopiossa menoa on jo pitkään rauhoittanut keskustan liiketilojen kattava valvonta. Kuosmasen mukaan Keisarinkulmaan on nyt tehty sopimus säännöllisestä vartioinnista. Jos tästä on aiemmin säästetty, on epäilemättä säästetty väärästä paikasta. Jatkossa vartija häätää pois kaikki oleskelijat. Linjaus on yrittäjien ja asiakkaiden kannalta ymmärrettävä, joskin raju.

Vilkkaasta nettikeskustelusta käy ilmi, että Iisalmessakin ongelmana on kunnollisten nuorisotilojen puute. Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa on edistetty kaikkien viihtyvyyttä varaamalla nuorille oma oleskelutila. Vastaava ratkaisu voisi rauhoittaa myös Kuopion liikekeskustan meininkiä. Väljää olisi esimerkiksi Apajassa, jota täyttävät jo valmiiksi monet julkisen sektorin toimijat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.