Nuorten huumekokeilut pysäytettävä alkuunsa

Ylä-Savosta kantautuu hyvin huolestuttavia uutisia teini-ikäisten huumeidenkäytöstä. Noin vuoden kestäneen tutkinnan piirissä on jo yli kolmekymmentä nuorta ihmistä, joita epäillään huumausainerikoksista ja käyttörikoksista. Suurin osa epäillyistä on alaikäisiä, enimmäkseen 15–16-vuotiaita. Vyyhdissä liikkuneiden aineiden kirjo yltää kannabiksesta ja huumaavista lääkkeistä amfetamiiniin ja ekstaasiin.

Huumerikollisuudessa on jonkin verran vuosittaista ja pitkän aikavälin aaltoliikettä. Tällä hetkellä mittarit kertovat ongelman trendinomaisesta kasvusta. Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa tutkittavien näytteiden määrä yltää tänä vuonna uuteen ennätykseen. Myös Poliisihallituksesta ja Helsingin poliisista arvioidaan huumausainerikollisuuden kasvaneen viime vuosina (Yle 23.11.).

Internetin ja sosiaalisen median synkin kääntöpuoli näkyy huumekaupassa. Ylä-Savon viidessä kunnassa havaittuja tapauksia voi poliisin mukaan yhdistää salattu Tor-verkko.

Alkoholin tavoin myös laittomien päihdyttävien aineiden helppo saatavuus lisää käyttöä. Juuri verkkokaupan vaikutuksesta periaatteessa mitä tahansa huumetta on saatavana missä tahansa Suomen kolkassa. Anonyymin niin sanotun darknetin lisäksi huumekauppiaat käyttävät aivan tavanomaisia sosiaalisen median kanavia, kuten Facebookia ja Whatsappia, niiden yksityisyysasetusten suojissa.

Uuden teknologian avulla uteliaat nuoret voivat joutua rikollisten vaikutuspiiriin aikuisten huomaamatta. Kuvaava on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2015 tekemä kysely, jossa huumeiden hankinnan arvioi helpoksi noin puolet peruskoululaisista ja yli puolet toisen asteen opiskelijoista.

Huumemyönteiset asenteet edistävät kokeilujen lisääntymistä. THL:n kyselyssä yli kolmannes nuorista aikuisista kertoi kokeilleensa kannabista. Noin puolet kaikista vastanneista arvioi sen kertakäytön riskit pieniksi. Toisaalta noin kolme neljästä suomalaisesta vastustaa mietojen huumeiden laillistamista.

Kokeilujen suuri määrä kertoo, että kaikeksi onneksi harva jää kannabiskoukkuun. Päihdeongelma syntyy kuitenkin sitä varmemmin, mitä nuorempana aloittaa. Koska huumekauppiaiden propaganda pyrkii vaikuttamaan erityisesti nuorten mielikuviin, on ennaltaehkäisy sitäkin tärkeämpää.

Vaarallisten aineiden leviäminen pikkukuntiin herättää myös vakavan kysymyksen alueellisesta tasa-arvosta viranomaisresursoinnissa. Poliisin on näyttävä katukuvassa ja osoitettava myös tehokkuutta peiteoperaatioissa. Tehokas valvonta voi pelastaa nuoren ihmisen elämän. Mahdollisimman aikainen kiinni jääminen on parasta, mitä huumeisiin sotkeutuneelle voi tapahtua.

Vanhempien on aina pidettävä huolta alaikäisistä. Vastuullinen isä tai äiti on kiinnostunut siitä, mitä lapsi puuhaa netissä ja missä porukoissa hän liikkuu. Vaikka se nuorta ärsyttäisi, menemisten ja tulemisten kysely ei ole kyttäämistä vaan välittämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.