Nuorten passiivisuus veti äänestysprosenttia alas

Voidaanko väittää, että vaalit epäonnistuvat, jos kaikkiin täytettävinä oleviin tehtäviin saadaan valittua ihmiset ja vaalit muuten sujuvat lakien ja määräysten mukaisesti yhtä ilmitullutta yksittäistapausta lukuunottamatta? Vastaus on selvä: jos edellä mainitut ehdot täyttyvät, vaalit ovat onnistuneet.

Sunnuntaina toimitetuissa evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot saivat kokoonpanon, joka vastaa annettujen äänten jakautumista. Itse vaalien tuloksista kenelläkään ei ole valitusoikeutta.

Siitä huolimatta on helppo ymmärtää, miksi monia kirkon johtohenkilöitä ja vastuunkantajia kirvelee, niin kuin Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen oloaan maanantaina aamupäivällä Savon Sanomille luonnehti. Jolkkosta kirvelee, koska äänestysprosentti laski neljän vuoden takaisesta myös hänen johtamassaan hiippakunnassa.

Äänestysaktiivisuuden laskun suurin yksittäinen syy oli, että nuorista äänioikeutetuista valtaosa ei äänestänyt. Seurakuntavaaleissa äänestämään pääsivät nyt toisen kerran myös 16- ja 17-vuotiaat. Tavoitteena on ollut aktivoida nuoria. Siinä kirkko ja seurakunnat eivät kuitenkaan ole onnistuneet.

Nuorten passiivisuuden vuoksi ei toteutunut seurakuntavaaleille asetettu ykköstavoite eli äänestysaktiivisuuden kasvattaminen. Samalla mureni myös toinen vaaleille asetettu valtakunnallinen tavoite. Koska vanhemmat ikäluokat lähtivät uurnille aikaisempaa innokkaammin, luottamustoimiin valittujen keski-ikä nousi 54 vuoteen ja samalla alle 30-vuotiaiden luottamushenkilöiden osuus laski.

Luottamushenkilöt edustavat nyt ainakin ikäjakaumaltaan huonommin koko kirkon jäsenistöä, vaikka virallisen tavoitteen mukaan piti käydä juuri päinvastoin.

Sitä on mahdoton sanoa, vastaavatko valitut luottamushenkilöt muuten paremmin koko kirkon jäsenistöä kuin aikaisemmin. On esitetty arvio, että konservatiivit olisivat kohentaneet asemiaan. Tämä saattaa pitää paikkansa, mutta varma siitä ei suinkaan voi olla, sillä ikä ei välttämättä korreloi suoraviivaisesti opillisen ajattelun kanssa.

Lisäksi kirkkoa uudistamaan pyrkiviä äänestettiin aikaisempaa enemmän joissakin suurissa kaupungeissa, muun muassa Helsingissä. Sekin on muistettava, että ehdokaslistojen nimistä tai tunnuksista ei voi ilman salapoliisityötä päätellä, millaista teologista ajattelua ehdokkaat edustavat tai mikä heidän muu viiteryhmänsä on.

Alhainen äänestysprosentti on ymmärrettävästi pettymys ja kirkon uudet sekä entiset päättäjät joutuvat pohtimaan, mikä tässä suhteessa meni vikaan.

Äänestysprosentin laskeminen seurakuntavaaleissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suomalaisten side kirkkoon olisi neljässä vuodessa väljähtynyt. Henkilökohtainen side kirkkoon ei suinkaan tyhjene äänestämiseen tai äänestämättä jättämiseen. Moni ahkera kirkossa kävijä ei ole kiinnostunut oman seurakuntansa taloudenpidosta tai muusta hallinnosta, josta kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot vastaavat. Virsiä veisataan, sanaa kuunnellaan ja kädet ristitään kirkoissa niin kuin ennenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.