Nuorten työ listan kärkeen

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on jatkanut Matti Vanhasen (kesk.) tiellä vaatiessaan työurien pidentämistä. Kataisen vetoomus tuli julkisuuteen eri foorumeilla kuluneella viikolla.

Katainen otti esille työurien pidentämisen maanantaina Kuopiossa yliopistolla pitämässään puheessa ja Kuopion Klubin suljetussa tilaisuudessa sekä itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Sanomissa. Viesti oli joka kerta sama:

Suomen talouden haasteet eivät liity pelkästään suhdanteisiin vaan myös talouden rakenteisiin. Katainen kantaa erityisesti huolta työpaikoista ja siitä, että työllisten määrä on pienempi kuin niiden, jotka eivät tee työtä.

Pääministerin ydinajatus on se, että eurokriisin ratkaiseminen ei vielä riitä Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.

Rukan lumilla viisauden löytänyt Vanhanen tuli aikoinaan julkisuuteen pääministerinä hieman samalla tavalla, mutta vastustus oli silloin vielä raivoisampaa kuin nyt.

Tiedä sitten, miksi Katainen valitsi juuri tämän hetken. Ehkä kysymys oli yksinkertaisesti siitä, että tilanne on niin sanotusti päällä. Jotain on tehtävä. Eurokriisille ei näy loppua, ja talouden rakenteiden vinoutuminen kotimaassa on vain kiihtynyt.

Kataisen huoli on perusteltu ja analyysi Suomen talouden rakenteellisista ongelmista on oikea. Sen sijaan Kataisen työkalupakin sisällöstä ei saa selvää käsitystä.

Esillä ovat olleet lähinnä eläkeiän nostaminen ja työpäivien pidentäminen. Kuten Vanhanen aikoinaan, myöskään Katainen ei korosta tarpeeksi nuorisotyöttömyyttä, vaikka jokaisen puheen pitäisi alkaa juuri siitä.

Työurassa on alku, keskivaihe ja loppu.

Jos työpäivää pidennetään ja eläkeikää nostetaan, miten varmistetaan se, että työuran alkupäässä vuoroaan odottavat, ammattiin koulutetut nuoret pääsevät sujuvasti koulunpenkiltä töihin?

Nuoria ei saisi päästää ollenkaan kortistoon, vaan heille pitäisi antaa työtä– ja se tavoite pitäisi laittaa etusijalle. Jos siinä huoltosuhde hetkellisesti kärsii, niin vahinko on pienempi kuin jos ryhdyttäisiin keinotekoisesti lykkäämään eläköitymistä.

Maailman paras koulutusjärjestelmä tuottaa maailman koulutetuimmat työttömät, kuten Iltalehden vastaava päätoimittaja Kari Kivelä osuvasti kirjoitti keskiviikkona. Se jos mikä on resurssien haaskausta ja tulevaisuuden tuhoamista.

Ehkä se on juuri ajankohta, joka Kataisen vetoomuksessa vaatii lisää selvennystä. Nykyisessä taloustilanteessa työurien pidentäminen ei nimittäin näytä kovin realistiselta.

Eurokriisin ratkeamisen ja elpymisen alkamisen ajankohdasta ollaan eri mieltä. Elpyminen voi alkaa ensi vuoden toisella puoliskolla tai sitten ei. Se voi auttaa Suomenkin talouden jaloilleen tai sitten ei.

Tämä hallitus ei varmasti pääse työuria pidentämään–ei ainakaan eläkeikää nostamalla. Se ei onnistu siksi, että demarit ja työntekijäjärjestöt vastustavat sitä. Eikä se onnistu siksikään, että vain hullu tekisi jotain sellaista, joka kiihdyttäisi nuorisotyöttömyyttä entisestään.

Kataisen tähtäin onkin tulevaisuudessa, siinä hetkessä, kun vienti alkaa vetää ja talous elpyä. Työurien pidentäminen tulee olemaan keskeinen osa työelämän uudistamista. Jos se onnistuu, Suomen kilpailukyky paranee.

Katainen vetoaa sen puolesta, että enää ei ole varaa kateuteen. Ehkä pitäisi vedota myös sen puolesta, ettemme annettaisi asioiden politisoinnin ja ideologisoinnin sotkea päätöksentekoa. Politiikka ja ideologia värittävät tosiasioita, ja aika usein sellaisesta on pelkästään haittaa.

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin Savon Sanomien haastattelussa presidentinvaalien alla, että jos olisi aivan pakko valita, työllistetäänkö nuori vai eläkeiässä oleva. Niinistö vastasi epäröimättä, että pitäisi työllistää nuori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.