Nurkassa ja vaarallinen

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon asema käy päivä päivältä epätoivoisemmaksi. Vaikka al-Assadin armeija edelleen pitää hallussaan maan pääkaupunkia Damaskosta ja muutamia muita tärkeitä kaupunkeja, sen voimat alkavat vähitellen ehtyä.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sota lähimainkaan olisi vielä ohitse. Suurin vaara on, että nurkkaan ahdistettu al-Assad turvautuu viimeisenä keinonaan äärimmäisiin toimiin. Yhdysvalloilla ja Turkilla näyttää olevan hallussaan tiedustelutietoa, jonka mukaan armeija valmistautuisi käyttämään kemiallisia aseita.

Syyrialla uskotaan olevan satoja tonneja muun muassa sinappikaasua ja sariinia, joita molempia voidaan levittää lentokoneilla, ohjuksilla ja tykin ammuksilla.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama varoitti maanantaina al-Assadia turvautumasta kemiallisiin aseisiin. Syyrian ulkoministeriö kiisti, että sellaisia suunnitelmia olisi olemassa. Ulkoministeriön mukaan Syyria ei missään olosuhteissa käytä kemiallisia aseita.

Hyvä olisi, jos tämä pitäisi paikkansa. Presidentti al-Assadin hallinto on kuitenkin kohta kaksi vuotta kestäneen sisällissodan aikana useita kertoja pettänyt antamansa lupaukset. Hallintoon ei voikaan luottaa. On varauduttava pahimpaan ja toivottava parasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.