Nuukuus on hyve

Parhaillaan vietettävä nuukuusviikko patistaa kansalaisia miettimään kulutustottumuksiaan ja elämäntapaansa ja arvojaan laajemminkin. Nuukaileminen pelkästään yhden viikon aikana ei tietysti merkitse paljoa, mutta olisi tärkeää, että jokainen pysähtyisi edes hetkeksi miettimään, voisiko kulutustottumuksiaan muuttaa ja miten se olisi järkevää tehdä.

Perinteisessä mielessä nuukuus on jopa negatiivinen piirre. Nuukaksi kutsuttu ihminen pitää kukkaronsa nyörit tiukalla eikä hanki edes kaikkea tarpeellista. Nuukuusviikolla kehotetaan säästämään kaikkien yhteisiä luonnonvaroja. Nuukuus nousee hyveeksi.

Tänään teemana ovat kodin tavarat. Useimmille tavaraa on kertynyt liiaksi asti. Tavaraa tulee tarjolle koko ajan niin paljon, että monesti tulee miettineeksi, mihin se kaikki lopulta päätyykään.

Keskivertosuomalaisen tavaroiden luonnonvarojen kulutuksesta suurin osuus on sähkö- ja elektroniikkalaitteilla, joiden valmistamisessa tarvitaan paljon metalleja ja jalometalleja. Ne kuluttavat myös sähköä, jonka tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja. Monesti hankitut sähkölaitteet jäävät lojumaan kaappeihin käyttämättöminä. Tuhlausta sekin.

Moni käyttäisi kodin laitteita ja koneita huomattavasti pitempään kuin se nykyisin on mahdollista. Tuntuu siltä, että ennen kodinkoneet olivat paljon nykyistä kestävämpää tekoa. Monien laitteiden korjauttaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Se voi olla suorastaan mahdotonta.

Kodin nurkkiin pyrkii pesiytymään kaikenlaista muutakin turhaksi käynyttä tavaraa. Silloin kierrätys on kelpo vaihtoehto. Tavara voi olla tarpeellinen ja sopiva jollekulle toiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.