Nuukuus on hyve

Parhaillaan vietettävä nuukuusviikko patistaa kansalaisia miettimään kulutustottumuksiaan ja elämäntapaansa ja arvojaan laajemminkin. Nuukaileminen pelkästään yhden viikon aikana ei tietysti merkitse paljoa, mutta olisi tärkeää, että jokainen pysähtyisi edes hetkeksi miettimään, voisiko kulutustottumuksiaan muuttaa ja miten se olisi järkevää tehdä.

Perinteisessä mielessä nuukuus on jopa negatiivinen piirre. Nuukaksi kutsuttu ihminen pitää kukkaronsa nyörit tiukalla eikä hanki edes kaikkea tarpeellista. Nuukuusviikolla kehotetaan säästämään kaikkien yhteisiä luonnonvaroja. Nuukuus nousee hyveeksi.

Tänään teemana ovat kodin tavarat. Useimmille tavaraa on kertynyt liiaksi asti. Tavaraa tulee tarjolle koko ajan niin paljon, että monesti tulee miettineeksi, mihin se kaikki lopulta päätyykään.

Keskivertosuomalaisen tavaroiden luonnonvarojen kulutuksesta suurin osuus on sähkö- ja elektroniikkalaitteilla, joiden valmistamisessa tarvitaan paljon metalleja ja jalometalleja. Ne kuluttavat myös sähköä, jonka tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja. Monesti hankitut sähkölaitteet jäävät lojumaan kaappeihin käyttämättöminä. Tuhlausta sekin.

Moni käyttäisi kodin laitteita ja koneita huomattavasti pitempään kuin se nykyisin on mahdollista. Tuntuu siltä, että ennen kodinkoneet olivat paljon nykyistä kestävämpää tekoa. Monien laitteiden korjauttaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Se voi olla suorastaan mahdotonta.

Kodin nurkkiin pyrkii pesiytymään kaikenlaista muutakin turhaksi käynyttä tavaraa. Silloin kierrätys on kelpo vaihtoehto. Tavara voi olla tarpeellinen ja sopiva jollekulle toiselle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.