Nyrjäytä mieltäsi vähän

Minä tiedän mitä haluan! Olen tehnyt näin aina. Minä en pidä, en halua, en tahdo edes koettaa.

Rutiinit ovat hyväksi. Olemme rakennetut siten, että pyrimme säästämään itseämme aina kun se vain on mahdollista. Tämä säästäminen saattaa johtaa ikävä kyllä helposti myös laiskuuteen.

Tottumus on toinen luonto. Rutiineiden tarkoitus on helpottaa elämää. Kerran opittu asia sujuu luontevasti, ilman ajattelua. Vapaa-ajan ongelmia on tutkitusti eniten niillä, jotka ovat vähiten aktiivisia. Kääntäen, aktiiviset ihmiset käyttävät vapaa-aikansakin tehokkaammin.

Vanhoista viisauksista voisi ottaa opiksi ainakin sen, että laiskuus on yksi kuoleman synti.

Laiskuus on henkistä saamattomuutta, mutta myös kykenemättömyyttä tarttua asioihin. Ongelmien toivotaan painuvan taustalle tai unohtuvan. Asioiden tärkeysjärjestyksen ratkaisee unohdus. Kädet taskussa sivussa seuraten ei tarvitse ottaa vastuuta ja on helppo arvostella niitä, jotka yrittävät tehdä.

Henkistä laiskuutta on monenlaista. Henkilökohtaisesti joudun herättelemään itseäni jatkuvasti.

Mukavuuden halustani katselisin ja kuuntelisin usein mielelläni taideteoksia, jotka olen havainnut hyviksi tai miellyttäviksi. Ajatuksia herättävät teokset ovat minunkin mielestäni usein rasittavia, juuri sen vuoksi, että ne pakottavat minut tarkistamaan kantaani.

Taide on totuttu ajattelemaan kauniina, jopa siten, että moni pitää taidetta ja kaunista toistensa synonyymeina. Tämä ei tee oikeutusta kummallekaan käsitteelle, joilla on oma tarkoituksensa.

Toki kauniin ja taiteen välillä on yhteytensä. Aristoteelinen kauneusoppi, jonka olemme perineet kulttuurimme varhaisilta ajoilta, ohjaa edelleen ajatteluamme. Aristoteleen mukaan ihmisen tuli kauneuden avulla pyrkiä näkemään luonto parhaimmassa muodossaan, ikään kuin tavoitetasona, visiona, kuten tänään ehkä sanoisimme.

Aristoteelinen kauneus ei siis sekään ole tyytymistä tuttuuteen vaan ikuista paremman etsimistä. Tämä ajatus on myös monessa muussa filosofiassa. Meidän tulisi koetella asioita, etsiä uusia ja parempia ratkaisuja asioihin, eikä tyytyä niiden nykytilaan. Näin myös taiteessa.

Taide voidaan mieltää yhtenä viisauden rakastamisen muotona. Uuden oppiminen, haasteellisuudestaan huolimatta, virkistää mieltä. Se on sama kuin kuntoilussa, lihasvoiman kehityksen tuntee kasvukipuina.

Taiteessakin on mieltä virkistävää kokea kasvukipuja.

Ei siis pidä tyytyä kuuntelemaan aina sitä rakkainta ja tutuinta musiikkia, käydä katsomassa teatterissa vain niitä hauskimpia näytelmiä tai vierailla vain tuttujen taiteilijoiden näyttelyissä.

Itse luen aina itselleni vähän liian vaikeita kirjoja ihan samasta syystä. Kun aivot joutuvat työskentelemään, mieli valpastuu. Tästä on ihan positiivia vaikutuksia myös muuhun jaksamiseen.

Mielen nyrjäyttämisestä ei ole suurta vaaraa, kun se tapahtuu turvallisesti taiteen parissa. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Kirjoittaja on Kuopion kaupungin kulttuurijohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.