Nyt kaadetaan korviketta

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) on sitkeä mies. Ihalainen tapasi tiistaina työmarkkinajärjestöjen johtoa ja yritti hieroa sopua kiistassa, joka on syntynyt kolmen päivän koulutusvapaasta. Ulospääsyä pattitilanteesta ei ole näköpiirissä.

Viime päivinä on kirjoitettu huolestuneita pääkirjoituksia. On arveltu, että yhteiskuntarauha olisi vaarassa koulutusvapaakiistan vuoksi. Raamisopimus päättyy ensi vuoden lopussa. Jo nyt on peloteltu, että seuraavasta työmarkkinoiden neuvottelukierroksesta tulee työnantaja- ja työntekijäpuolen keskinäisten epäluulojen vuoksi vaikea.

Voi tullakin, mutta ei silti kannata vaipua synkkyyteen. Juuri nyt vallitseva hankala tilanne nimittäin kertoo enemmän Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa vellovista linjaristiriidoista kuin siitä, että työmarkkinoilla yleisesti oltaisiin sotajalalla.

Linjaristiriitojen symboliksi on nostettu raamisopimus ja erityisesti koulutusvapaat. Raamisopimuksen neuvotteli EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen. Osa patruunoista laskee hänen synnikseen kalliin sopimuksen, mutta myös sen, että työnantajat ylipäänsä menivät mukaan keskitettyyn sopimukseen, vaikka ne jo kerran haudattiin.

Raamisopimusta ei voi enää perua. Väljän koulutusvapaasopimuksen kaataminen kelpaa korvikkeeksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.