Nyt kaadetaan korviketta

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) on sitkeä mies. Ihalainen tapasi tiistaina työmarkkinajärjestöjen johtoa ja yritti hieroa sopua kiistassa, joka on syntynyt kolmen päivän koulutusvapaasta. Ulospääsyä pattitilanteesta ei ole näköpiirissä.

Viime päivinä on kirjoitettu huolestuneita pääkirjoituksia. On arveltu, että yhteiskuntarauha olisi vaarassa koulutusvapaakiistan vuoksi. Raamisopimus päättyy ensi vuoden lopussa. Jo nyt on peloteltu, että seuraavasta työmarkkinoiden neuvottelukierroksesta tulee työnantaja- ja työntekijäpuolen keskinäisten epäluulojen vuoksi vaikea.

Voi tullakin, mutta ei silti kannata vaipua synkkyyteen. Juuri nyt vallitseva hankala tilanne nimittäin kertoo enemmän Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa vellovista linjaristiriidoista kuin siitä, että työmarkkinoilla yleisesti oltaisiin sotajalalla.

Linjaristiriitojen symboliksi on nostettu raamisopimus ja erityisesti koulutusvapaat. Raamisopimuksen neuvotteli EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen. Osa patruunoista laskee hänen synnikseen kalliin sopimuksen, mutta myös sen, että työnantajat ylipäänsä menivät mukaan keskitettyyn sopimukseen, vaikka ne jo kerran haudattiin.

Raamisopimusta ei voi enää perua. Väljän koulutusvapaasopimuksen kaataminen kelpaa korvikkeeksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.