Nyt kannattaa katsoa, ettei tarvitse katua

Keskustelu rahoitusmarkkinaverosta karkasi uskomattomiin mittoihin viikonloppuna, kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) Ylen Ykkösaamussa toivoi Suomen lähtevän sitä eturintamassa ajamaan yhdessä Saksan ja Ranskan kanssa.

Urpilainen puolusti näkemystään sääntelyn lisäämisestä oikein kauniisti sillä, että ahneuden aika loppuisi ja tulevaisuuden finanssikriisit estettäisiin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ilmoittautui myös rahoitusveron kannattajaksi. Hän katsoi blogissaan sunnuntaina, että valtaosa veroon liittyvistä peloista ei pidä paikkaansa.

Rahoitusvero olisi EU:n komission ehdotuksen mukaan 0,1 prosenttia osakkeiden ja joukkolainojen sekä myynneistä että ostoista. Veron tavoite on vähentää keinottelua.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) tyrmäsi ajatuksen rahoitusverosta mahdottomana, jos vain osa EU:n jäsenmaista ottaa sen käyttöön. Maailmanlaajuista veroa hän ilmoitti kannattavansa, EU:n laajuista ymmärtävänsä, mutta pienempien alueiden rahoitusverossa hän ei nähnyt mitään järkeä.

Helsingin Sanomien haastattelussa finanssiryhmä OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen pillastui Urpilaisen ehdotuksesta, koska rahoitusmarkkinavero estäisi talouskasvua, jonka puute on Euroopan suurin ongelma. Karhinen totesi, että OP-Pohjola harkitsisi veron vuoksi kilpailusyistä toimintojen siirtoa joko Ruotsiin tai Viroon, jossa pankkiryhmällä on jo toimintaa.

OP-Pohjola ei toki lähtisi Suomesta pois kokonaan, vaan todennäköisesti siirtäisi ulkomaille johdannais-, valuutta ja bondikaupankäynnin, jotka työllistävät muutaman ihmisen.

Kyse on silti suuresta asiasta. Jos arvopaperikauppa katoaisi Suomesta, Tukholman asema osakekaupankäynnissä vahvistuisi. Heiveröinen Helsingin pörssi saisi pian soitella kuolinkelloja.

Arvopaperimarkkinoita kutsutaan usein talouselämän verenkierroksi. Rinnastus on hyvä. Aivan kuin ihmisen raajassa syntyy kuolio, kun sen verenkierto estetään, samalla tavalla voi syntyä kuolio siellä, missä rahoitusmarkkinaverolla tulpataan arvopaperikauppa.

Pörssin merkitys yritysten rahoituskanavana on pienentynyt, mutta pitääkö se siksi tappaa? Keinottelua rahoitusvero ei hävittäisi, vaan siirtäisi sen vain toiseen paikkaan. Veroa maksaisivat vain suomalaiset piensijoittajat.

Poliitikkojen keskustelussa on runsaasti ideologista värinää, joka kannattaa panna kunnallisvaalien läheisyyden piikkiin. OP-Pohjolan ja maanantaina kritiikkiin yhtyneen Sampo Pankin arvioissa sen sijaan oli runsaasti realismia ja aitoa huolta. Siksi on kovin rohkeaa väittää, etteivät veroon liitetyt pelot pidä paikkaansa. Entä jos pitävätkin?

Käydyn keskustelun perusteella tuntuu, että Suomen kannattaa ennen eturintamaan ryntäämistä katsoa, mitä nimenomaan Viro ja Ruotsi tekevät.

Odottaminen ei merkitse rahoitusmarkkinaveron kannattamisesta luopumista tai idean lopullista hautaamista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.