Nyt lyötyä lyödään

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter on joutunut kovan hiillostuksen kohteeksi. Suomalainen media on kärventänyt skotin nurmen pintaan, koska hän on tiedotusvälineiden mielestä pääsyyllinen kolmeen tappioon EM-karsinnassa.

Suomi on hävinnyt vieraskentillä Moldovalle ja Hollannille tänä syksynä. Toissailtana tuli takkiin Unkarilta Helsingin Olympiastadionilla. Samalla varmistui, ettei Suomi pelaa EM-lopputurnauksessa.

Media on liikuttavan yksimielinen, että Baxter saa nyt lähteä. Skotti on potkuista eri mieltä.

Baxter on ihan kelpo kansainvälisen luokan valmentaja. Ei mikään noitatohtori, mutta ihan riittävän hyvä vaatimattoman tasoiseen Suomi-futikseen. Hän on kasannut maajoukkueen pääosin Euroopan ammattilaiskentiltä. Jalkeilla pitäisi olla paras mahdollinen sinivalkoinen yhdistelmä.

Silti tuli turpiin kolmessa ottelussa ja medialta.

Mitä Baxterin olisi pitänyt tehdä toisin? Muuttaa pelitaktiikkaa? Valita joukkueeseen joku muu? Jättää eläkeläiset Sami Hyypiä ja Jari Litmanen kylmästi syrjään koko EM-karsinnasta?

Suomalainen urheilumedia ei halua löytää kysymykseen vastausta. Se menee yli siitä, missä aita on matalin ja valitsee helpoimman ratkaisun: Valmentajan pää vadille.

Ennen toissaillan Unkari-ottelua tunnelmat olivat odotetut: sivu-, ruutu- ja eetteritolkulla ennakkojuttua, joutuuko Suomi laulukuoroon. Osa faneista saatiin euforiseen tilaan isoilla ennakkopaketeilla. Nyt saman suuruisilla jutturöykkiöillä lyödään lyötyä.

Suomi pelaa loput EM-karsintapelit periaatteella: tärkeintä ei ole voitto vaan osanotto. Samalla ajetaan nuoria pelaajia isojen saappaisiin.

Suomi-futista on nostettu maailman huipulle eli MM- ja EM-lopputurnauksiin vuosikymmeniä. Etsikkoaika oli ehkä silloin, kun Litmanen ja Hyypiä pelasivat oikeasti eliittiseuroissa. Nyt tuo taitava kaksikko jää arvopeleistä eläkkeelle. Näköpiirissä ei ole yhtään heidän veroistaan suomalaista jalkapalloilijaa.

Kun Palloliitto, fanit ja media näyttävät Baxterille kilometritehtaan viittaa, ne voisivat samalla tunnustaa, että suomalaisen jalkapalloilun taso on kehno.

Reilun viiden miljoonan asukkaan Suomi on liian pieni maa jalkapallon suurten joukkoon. Valoa on näkyvissä vain vähän. Jospa maahanmuutosta tulee Suomi-futiksen pelastus - 10-20 vuoden kuluttua.

Jääkiekon puolella pullat ovat vähän paremmin uunissa siksi, että lajia harrastavien maiden määrä on pienempi kuin jalkapallossa. Vaikka asetelmat ovat tällä perusteella paremmat, Suomen suuri menestys on tiukassa. Toista MM-kultaa ei hevin tule.

Kun läntinen NHL, itäinen KHL, Ruotsin ja Keski-Euroopan sarjat kuppaavat parhaat pelaajat isolla rahalla riveihinsä, Suomelle jää siittäjän ja kasvattajan rooli. Kun omia lahjakkaita nuoria ei riitä kaikkiin liigajoukkueisiin, ostetaan puolikuntoisia entisiä tai nykyisiä huippumiehiä. Tästä muun muassa kuopiolaisella KalPalla on kokemusta tältä syksyltä.

Pitää vain toivoa, että tuore tshekkihankinta Pavel Brendl kuntoutuu jo KalPassa pelatessaan eikä vasta sen jälkeen. Miehen ketteryydestä muistuu mieleen KalPan ensimmäinen ulkomaalaishankinta Mike Slack, jota asiantuntijat kuvasivat termillä "hidas, mutta kankea".

Brendel on toki pelimies silloiseen Slackiin verrattuna, mutta liikeradoissa on ajoittain ollut yhtäläisyyksiä - eli sananmukaisesti alkukankeutta.

Kun Sami Kapanen palasi NHL-jäiltä KalPaan, kiekkobuumi Kuopiossa oli valmis. Kapasen ohella Kalle Sahlstedt, Mika Strömberg sekä seuran oma kasvatti Teemu Hartikainen muodostivat yksilöinä todellisen yleisömagneetin. Nyt tämä kvartetti on poissa kuopiolaisjäältä. Se näkyy pistetilastoissa, pelityylissä ja katsojaluvuissa.

Berndl ja tuorein hankinta, slovakkisentteri Robert Petrovicky eivät ole vetäneet yleisöä Niiralan monttuun. Paras yleisömagneetti on tietenkin menestys, mutta kiinnostavilla persoonillakin on merkityksensä.

Heitä on KalPassa nyt vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.