Nyt oli Suomen vuoro

Ensin Ruotsi, Tanska ja Norja. Maanantaina oli sitten Suomen vuoro.

Sikainfluenssa - virallisemmin H1N1-virus - on levinnyt odotettua reittiä. Pohjoismaista se ennätti Suomeen vasta neljäntenä. Viidentenä on Islannin vuoro. Kyse on osin maantieteestä, osin tilastotieteestä.

Suomessa kaksi ensimmäistä sairastumista pelättyyn influenssaan varmennettiin myöhään maanantai-iltana pääkaupunkiseudulla. Tapauksista tiedotettiin kuitenkin vasta tiistaina aamulla. Ehkä pelättiin sitä, että yötä vasten kerrottu tieto olisi aiheuttanut turhaa pelkoa.

Tiistaina kerrottiin myös, että Kuopiossa on yksi epäilty tapaus.

Jo nyt tiedetään, että levitessään H1N1-virus on menettänyt tehoaan. Kaksi virukseen sairastunutta suomalaista on jo päästetty kotihoitoon. Molempien oireet olivat lieviä.

Sikainfluenssa on nyt levinnyt noin 30 maahan. Maailman terveysjärjestön WHO:n laboratorioissa on varmennettu noin 4 600 virukseen sairastunutta. Kuolleita on muutamia kymmeniä, eniten Meksikossa, jossa tauti on varmasti tappanut noin 50 ihmistä.

Kannattaa muistaa, että paljon vaarallisempi on normaali kausi-influenssa, johon Suomessakin jokaikinen talvi kuolee ihmisiä. Kausi-influenssa on vaarallinen iäkkäille ihmisille ja sellaisille ihmisille, joilla on muita sairauksia. Sama pätee sikainfluenssaan.

Ovatko viranomaiset ja media syyllistyneet turhaan pelotteluun, kun havaituista sikainfluenssatapauksista on raportoitu tarkasti ja suurella volyymilla? Eivät suinkaan. Kyse on aikaisemmin tuntemattomasta viruksesta, jonka leviämistä tai voimakkuutta ei kukaan ole osannut ennakoida.

Aina on parempi varoa kuin katua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.