Nyt olisi siestan paikka

Yhdysvaltain säävirasto (NOOA) hätkäytti maailmaa perjantaina. Sen mukaan maapallon pinta ei ole tilastoidun säähistorian aikana ole ollut keskimäärin koskaan niin lämmin kuin huhti-kesäkuussa. Maan- ja merenpinnan keskilämpötila oli 16,2 celsiusta, eli 0,68 astetta 20 vuoden keskilämpötilaa suurempi.

NOOA on tilastoinut lämpötiloja vuodesta 1880. Aika moni suomalainenkin on juuri näinä aikoina valmis uskomaan tilastolukuja viime talven paukkupakkasista huolimatta.

POROTTAVA helle on kaksipiippuinen juttu. Valtaosa lomalaisista on ottanut lämmön ja valon riemulla vastaan. Aika moni heistä on kuitenkin huokaillut, että liika on liikaa. Jos ihminen ei vapaa-aikanaan pääse luonnon helmaan vilvoittavan veden äärelle, vaikeuksia tulee. Janottaa, hiottaa ja päätä särkee.

Yksi ongelma on asunnon kuumuus. Harvan koti on varustettu ajanmukaisilla ilmastointilaitteilla, jotka ihan oikeasti viilentävät ilmaa. Järjestelmä on uusissakin kerrostaloissa aika harvinainen. Paras ilmastointi on edelleen läpiveto. Se on halpa ja helppokäyttöinen.

Hellepäivien hitti - jumalainen sisäilmaa pyörittävä tuuletin - myytiin loppuun. Harva osasi tässä mielessä varautua kesän kuumuuteen.

Harmittelijoiden joukkoon kuuluvat myös kauppiaat. He olisivat tehneet ison tilin, jos varastoon olisi tilattu moninkertainen määrä kuumuutta poistavia tai lievittäviä laitteita. Siperia kuitenkin opettaa tässäkin asiassa.

SIPERIASTA sen verran, että alueen itäistä osaa kuumentavien trooppisten helteiden odotettiin leviävän tänä viikonloppuna Oimjakonin kylään (Ylen uutiset 16.7.). Paikkakunta sijaitsee Sahan tasavallassa.

Siperialaiskylää pidetään pohjoisen pallonpuoliskon kylmyysnapana eli kylmimpänä päiväntasaajan pohjoispuolisena paikkana. Siellä on talvisin alimmillaan lähes 70 astetta pakkasta. Kuuman aallon ennustettiin nostavan lämpömittareiden elohopean yli 30 asteeseen.

On siis mahdollista, että Oimjakonin lämpötilavaihtelut rikkovat tänä vuonna 100 asteen rajan. Suomi jää lämpötilavaihtelussa selvästi Siperian jälkeen. Meillä elohopea pysyi alle 40 asteen viime pakkastalvena. Heinäkuun lämpötilat ovat jääneet myös alle 40 asteen - toistaiseksi.

ENTÄS, JOS Suomen kesät jatkuvat yhtä helteisinä kuin nyt?

Lomalaisilla on edelleen mukavaa, mutta työssä olevien tuska kasvaa. Viranomaisten suositus on, että 28 lämpöasteen jälkeen työntekijän on voitava pitää kymmenen minuutin tauko jokaisen työtunnin aikana.

Paussi - jos sellaisen todella voisi pitää - on hyvä juttu. Se ei kuitenkaan elvytä paahteen panemaa työntekijää.

Työssäkäyvien ihmisten kommentit ovat hätkähdyttäviä. Sisätiloissa töitä paiskitaan jopa yli 40 asteen kuumuudessa. Myös Olavinlinnan oopperayleisö sai osansa. Arvovieraat seurasivat aitiossa Toscan esitystä 53 asteen paahteessa.

Vaikka työantajalla olisi halua antaa työntekijöilleen suositeltu tauko, sellaiseen ylellisyyteen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Moni firma, laitos ja virasto toimii liian ohuella miehityksellä. Sairaalassa potilas ei pidä taukoa. Kuinka siihen voisi olla varaa hoitajallakaan?

Onneksi on vielä yksi mahdollisuus: Espanjan mallin mukainen siesta!

Parin tunnin pötköttely firman patiolla lounaan jälkeen tekisi itse kullekin terää.

Mitähän maan hallitus ja työmarkkinajärjestöt ehdotuksesta tuumaisivat?

HELTEET loppuvat aikanaan. Eilen aamupäivällä Kuopiossa oli plussaa "vain" 18 astetta, sitten lämpeni.

Otetaan nyt ilo irti auringosta niin kauan kuin se lämmittää. Marraskuun pimeydessä ja räntäsateessa on sitten mukava muistella mennyttä suvea ja suunnitella tulevaa kesälomaa nimenomaan Suomessa.

Helle on ollut lottovoitto kotimaan matkailuelinkeinolle. Se on hieno juttu.

Kesän leppoisuuden keskellä on kuitenkin pohdittava NOOA:n raportin sisältöä ja Siperian sääilmiöitä.

Ne kertovat omaa vakavaa kieltään maailman ilmastonmuutoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.