Nyt on Itä-Suomen vuoro

Valtionhallinnossa on ollut koko 2000-luvun ajan tavoitteena valtion työpaikkojen hajasijoittaminen. Tavoite on hyvä. Yhteisin verovaroin kustannetuista työpaikoista tulee olla vastaavasti verohyötyä ympäri maata.

Alueellistamisen valmistelusta vastaa valtiovarainministeriö, minkä lisäksi valtioneuvoston kanslia on asettanut alueellistamisen työryhmän. Pääministeri Paavo Lipposen, Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallitukset asettivat tavoitteekseen jopa 8 000 työpaikan sijoittamisen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle vuoteen 2015 mennessä.

Tähän mennessä on tehty 5 234 henkilötyövuoden alueellistamispäätös. Näistä 1 000 henkilötyövuotta on toteutunut pääkaupunkiseudun ulkoisten alueiden välisinä siirtoina. Yli 5 000 henkilötyövuoden alueellistaminen on lukuna ihan kohtuullinen asetettuun tavoitteeseen nähden.

Suurimmat alueellistajat ministeriöittäin ovat olleet puolustusministeriö ja valtiovarainministeriö, jonka luvuissa näkyy positiivisena alueellistetut hallinnon tukipalvelut.

Tähän mukavaan kehityksen olisi kiva tuudittautua myös Itä-Suomessa. Arvioida, että hyvinhän tässä meille on käynyt. On saatu Fimea Kuopioon, Metla Joensuuhun, maavoimien esikunta Mikkeliin, valtion palkkahallintoa Joensuuhun ja Mikkeliin ja paljon muuta.

Elokuun puoleen väliin mennessä Etelä-Savoon oli tuotu 371, Pohjois-Savoon 360 ja Pohjois-Karjalaan 264 työpaikkaa eli yhteensä lähes 1 000 alueellistettua valtion työpaikkaa.

Tappiot suuremmat Asia ei kuitenkaan ole näin "ruusuinen". Samalla kun paikkoja on tuotu, on niitä Itä-Suomesta hävinnyt toiseen tahtiin. Eli samanaikaisesti, kun Itä-Suomi on saanut 1 000 uutta valtion työpaikkaa, se on kuitenkin menettänyt valtion työpaikkoja 1 800.

Etelä-Savo on menettäjistä suurin yli 900 työpaikalla, Pohjois-Karjala yli 600 ja Pohjois-Savo yli 300 työpaikalla. Alueellistamisesta on hyötynyt Joensuu 250 työpaikan verran ja Kuopio 336 työpaikan verran, mutta Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo ovat kokonaisuudessaan olleet siis nettomenettäjiä.

Etelä-Savon maakunnassa edes Mikkeli tai Savonlinna eivät ole nettohyötyjiä, vaan niilläkin kehitys on ollut mollivoittoinen. Mikkeli on menettänyt 284 työpaikkaa ja Savonlinna 171 valtion työpaikkaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Antaa ja ottaa Valittaminen ei ole hauskaa eikä kehittävää, mutta nyt tosiasiat puhuvat puolestaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen syrjäiset maakunnat ovat menettäneet 6 000 valtion työpaikkaa. Samaan aikaan Helsinki on saanut näitä työpaikkoja saman määrän lisää.

Helsingin lisäksi Tampere ja Vantaa ovat olleet suurimmat hyötyjät. Valtion oikea käsi on alueellistanut ja vasen käsi on samanaikaisesti tehostanut.

Tämä tehostaminen on tarkoittanut valtion paikallistoimintojen vähentämistä. Se on tarkoittanut Kansaneläkelaitoksen, metsähallinnon, poliisin, verolaitoksen, entisen postin ja maistraattien poistumista kuntakuvasta. Se on tarkoittanut kovia tuottavuustavoitteita valtion paikallis- ja aluehallinnossa.

Kaikki valtion toimet ovat jatkossakin entistä enemmän tuottavuusvaatimusten kourissa. Kokoamalla yhteen valtion toimintoja, yhdistämällä hallintoa ja tukipalveluja haetaan valtiolla samalla tavalla hyötyä kuin mitä kunnatkin ovat joutuneet tekemään.

Tämä näkyy juuri uudistetussa valtion aluehallinnossakin, missä aluehallintovirastot ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ovat aloittaneet toimintansa alijäämäisillä budjeteilla. Tämä näkyy yliopistojen kovina tuottavuuslukuina ja yt-toimina ja tämä näkyy tyhjentyneinä toimipaikkoina ja rakennuksina kunnissa.

Häviäjien vuoro Mitä kehitykselle voi tehdä?

Ymmärrän, että Itä-Suomi ei hyödy mitään syyttämällä Helsinkiä tai Tamperetta siitä, että ne vievät valtion työpaikkoja, jotka ikään kuin kuuluisivat alueellistamisideologian mukaan meille.

Jatkossa on kuitenkin vain yksinkertaisesti kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, minne alueellistetaan. Alueellistamispäätökset on tehtävä nykyistä paremman tilannearvioinnin perusteella. Silloin ei käy niin, että Lappi, Kainuu ja Itä-Suomi ovat valtion työpaikkojen suurimmat menettäjät, kuten ne nyt ovat.

Valtion toimintojen keskittämiset, uudelleen organisoinnit ja tukipalvelut tulee jatkossa sijoittaa vain sinne, missä tämänhetkinen hävikki on suurin. Etelä-Savolla ja Kainuulla esimerkiksi on maakuntina lähes 1 000 valtion työpaikan hävikki. Olisi kohtuullista, että edes näiden maakuntien veturikaupungit pääsisivät valtion alueellistamistoimien tuloksena plussalle.

Perattavaa alueille olisi edelleen valtion keskushallinnossa. Muitakin hyviä mahdollisuuksia on tulossa. Puolustusvoimien uudet tuottavuustoimet eivät voi tilanteen korjaamiseksi tarkoittaa Itä-Suomen osalta menetyksiä.

Maistraattitoimintojen uudelleen organisoinnissa on Itä-Suomen maakuntia katsottava erityisen huolella. Kansaneläkelaitoksen jatkaessa yhteyskeskusten vahvistamista tai uusien maksatustehtävien keskittämistä, tällaisille tehtäville löytyy hyvää työvoimaa Itä-Suomesta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksen rakenteiden uudistamisessa Itä-Suomen hyvä metsätieteisiin, lääke- ja hoitotieteisiin ja opettajakoulutukseen liittyvä opetus on tunnustettava. Verohallinnon etäpalveluja tulee toteuttaa juuri Itä- ja Pohjois-Suomeen. Venäjä-yhteistyöhön liittyvät valtion työpaikat sopivat mainiosti juuri Itä-Suomeen.

Vielä on aikaa vuoteen 2015! Alueellistamistoimia on vain tehtävä jatkossa entistä enemmän, entistä huolellisemmin ja entistä tasapuolisemmin!

Kirjoittaja on Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.