Nyt on aika iloita Saastamoisen taidekokoelmasta

Perjantaina Kuopion taidemuseossa avautuneessa näyttelyssä on esillä Saastamoisen säätiön taidetta ensi kertaa sen jälkeen, kun kokoelma muutti Espooseen vuosituhannen vaihteessa. Kuopiosta lähtiessään säätiö vei mennessään yli 1 900 taideteosta. Tähän päivään mennessä kokoelma on karttunut jo 2 600 teokseen ja karttuu jatkuvasti.

50 vuotta täyttävää säätiötä juhlistavan Upside Down -näyttelyn maalaukset, veistokset ja videotyöt on koottu tämän vuosikymmenen hankinnoista. Varsinaista teemaa ei ole, mutta kokonaisuutta yhdistää monitulkintaisuus. Nykytaide ei ohjaa katsojaansa yhteen sanomaan, vaan näkökulmia on monia.

Myös Saastamoisen säätiön kokoelman muuttoa voi tarkastella ainakin kahdesta näkökulmasta. Espoo voitti ja Kuopio hävisi.

Pahenevasta tilojen puutteesta kärsinyt säätiö oli tehnyt Kuopion kaupunginjohdolle esityksen uudesta taidemuseohankkeesta vuonna 1991, mistä alkoi lähes vuosikymmenen mittainen poliittinen vääntö. Tilavaihtoehtona oli esillä muun muassa kasarmialueen entinen Asekoulu, jossa toimii nykyisin kansalaisopisto. Kuopiolaislähtöisellä säätiöllä oli vahva halu jäädä Kuopioon, mutta se sai lopulta tarpeekseen jahkailusta, kun Espoolla oli osoittaa loistavat tilat taidekeskus Emmasta.

Aika ei ole parantanut käsitystä Kuopion vatuloinnista, mutta tekemätöntä ei saa enää tehdyksi. Säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen lohdutti perjantaina, että ehkä ratkaisu oli hyvä molemmille. Näin se on nähtävä. Kuopiossa voidaan iloita siitä, että Espoossa ymmärrettiin arvostaa taidetta, josta voidaan nauttia nyt reilun neljän kuukauden ajan Kuopiossakin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.