Nyt on aika iloita Saastamoisen taidekokoelmasta

Perjantaina Kuopion taidemuseossa avautuneessa näyttelyssä on esillä Saastamoisen säätiön taidetta ensi kertaa sen jälkeen, kun kokoelma muutti Espooseen vuosituhannen vaihteessa. Kuopiosta lähtiessään säätiö vei mennessään yli 1 900 taideteosta. Tähän päivään mennessä kokoelma on karttunut jo 2 600 teokseen ja karttuu jatkuvasti.

50 vuotta täyttävää säätiötä juhlistavan Upside Down -näyttelyn maalaukset, veistokset ja videotyöt on koottu tämän vuosikymmenen hankinnoista. Varsinaista teemaa ei ole, mutta kokonaisuutta yhdistää monitulkintaisuus. Nykytaide ei ohjaa katsojaansa yhteen sanomaan, vaan näkökulmia on monia.

Myös Saastamoisen säätiön kokoelman muuttoa voi tarkastella ainakin kahdesta näkökulmasta. Espoo voitti ja Kuopio hävisi.

Pahenevasta tilojen puutteesta kärsinyt säätiö oli tehnyt Kuopion kaupunginjohdolle esityksen uudesta taidemuseohankkeesta vuonna 1991, mistä alkoi lähes vuosikymmenen mittainen poliittinen vääntö. Tilavaihtoehtona oli esillä muun muassa kasarmialueen entinen Asekoulu, jossa toimii nykyisin kansalaisopisto. Kuopiolaislähtöisellä säätiöllä oli vahva halu jäädä Kuopioon, mutta se sai lopulta tarpeekseen jahkailusta, kun Espoolla oli osoittaa loistavat tilat taidekeskus Emmasta.

Aika ei ole parantanut käsitystä Kuopion vatuloinnista, mutta tekemätöntä ei saa enää tehdyksi. Säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen lohdutti perjantaina, että ehkä ratkaisu oli hyvä molemmille. Näin se on nähtävä. Kuopiossa voidaan iloita siitä, että Espoossa ymmärrettiin arvostaa taidetta, josta voidaan nauttia nyt reilun neljän kuukauden ajan Kuopiossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.