Nyt on vaara menettää kovaa konepajaosaamista

Tiistaina oli Metso Oyj:n osakkeenomistajien aika kuulla uutisia, miten heidän onnensa lisääntyy, jos he myyvät osakkeensa. Skotlantilainen Weir Group lupaa The Times -lehden mukaan maksaa jopa 30 euroa osakkeelta. Vielä maanantaina Metson kurssi oli 23,73 euroa. Jo pelkät puheet kaupan mahdollisuudesta nostivat pörssikurssia parikymmentä prosenttia.

Metson omistajien näkökulmasta kaupantekohetki ei ole kenties mieluisin mahdollinen. Kaivosalan kehno suhdanne on vaikeuttanut Metson elämää viime aikoina voimakkaasti, koska yrityksen liikevaihdosta noin 80 prosenttia tulee nyt kaivosteknologiasta. Aikaisemmin konserniin kuuluneet sellu-, paperi- ja energiateollisuuden teknologia- ja palveluliiketoiminnot irtautuivat joulukuussa Valmet Oyj:ksi.

Monen korvaan peräti 25 prosentin äkkituotto tuntuu ihan ylimääräiseltä, mutta pitää muistaa, että yritys elää suhdannekuopassa hyvin syklisellä alalla. Kysynnän nopea kasvu voi nostaa kurssia tosi nopeasti.

Suurin omistaja on sijoitusyhtiö Cevian Capital, joka omistaa Metsoa usean rahaston kautta yhteensä 13,35 prosenttia. Cevianin taustalla on puolestaan ruotsalainen niin sanottu aktivistisijoittaja Christer Gardell, joka kannatti Valmetin irrottamista Metsosta. Gardellin kerrotaan olevan Metson myynnin kannalla.

Toiseksi suurin Metson omistaja on 11,1 prosentin osuudellaan Suomen valtio, joka on kuuluttanut monien osakeomistustensa myyntikiimaa jo pitkän aikaa. Se ei ole välttämättä tehokas tapa hankkia markkinoilta parasta hintaa.

Weir Group katsoo, että Metson ja Weirin yhdistäminen mahdollistaisi merkittäviä synergia- ja tehokkuushyötyjä, mistä syntyisi osakkeenomistajille lisäarvoa. Pitää muistaa, että Weir on Metson kilpailija. Muutenkin on selvää, että ostaja määrää, mitä kaupan jälkeen tapahtuu. Merkittävien synergia- ja tehokkuushyötyjen mahdollistuminen tietää osaamisen siirtoa Metsosta Weir Groupiin päin eikä päinvastoin.

Toisin sanoen kovinta konepajaosaamista uhkaa hävitä ulkomaille iäksi päivää.

Aprillipäivänä Metson internet-sivustolla kerrottiin hetken aikaa Solidiumin omistusosuudeksi nolla prosenttia. Toivottavasti järjestelmävirhe ei ollut profetia. Pitkällä tähtäimellä valtion voi olla viisasta luopua omistuksestaan Metsossa, mutta markkinanäkymien perusteella huonompaa ajankohtaa kuin nyt ei juuri voisi valita. Kaivosteknologian kysynnän ennustetaan elpyvän jo ensi vuonna.

Tosin uhkaa suurempaa ei ole vielä tapahtunut, sillä toistaiseksi neuvotteluja Weirin ja Metson kesken ei ole käyty.

Viime marraskuussa omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) vertasi eduskunnassa valtio-omistajaa sarjakuvasankari Clark Kentiin, joka on hyvä yritys- ja yhteiskuntavastuussaan, mutta paidan repäistyään Teräsmies, joka pitää suomalaisten etujen puolta. Vaikuttaa voimakkaasti siltä, että Metson kohdalla alkaa olla aika repäistä paita.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.