Nyt otetaan naisesta mittaa

Toisen kauden kansanedustaja Jutta Urpilainen, 32, valittiin runsas kuukausi sitten SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi. Sen jälkeen Urpilainen oli pari-kolme viikkoa poissa julkisuudesta. Muutkin kuin Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Lauri Kontro ehtivät ihmettelemään, minne Urpilainen hävisi. Kontron mielestä Urpilaista uhkaa kokoomuksen lyhytaikaiseksi puheenjohtajaksi jääneen Ville Itälän kohtalo. Itälä ei koskaan saanut kokoomusta haltuunsa ja joutui lähtemään.

Kontron päättely saattaa olla hieman ennenaikaista, mutta totuuden siemen siinä on. Puolueen johtaminen on nykyään entistä enemmän myös julkisuuspeliä. Vaikka puoluekoneisto olisi tiukasti puheenjohtajan otteissa, se ei yksin riitä. Myös tiedotusvälineiden kautta politiikkaa seuraavat kannattajat on saatava vakuuttumaan puheenjohtajan kyvyistä.

Peli ratkaistaan useimmiten heti alussa. Kerran syntynyttä julkisuuskuvaa on vaikea muuttaa. Urpilainen sai hyvän lähdön, mutta se ei vielä takaa onnellista lopputulosta. Naisesta otetaan nyt mittaa.

Keskiviikkona Urpilainen joutuu ensimmäisen kerran koettelemaan taitojaan samassa keskustelussa muiden puoluejohtajien kanssa. Porissa iltapäivällä käytävästä keskustelusta esitetään puolentoista tunnin jälkilähetys illalla MTV3:lla. Kansa saa esimakua siitä, miten Urpilainen menestyy vaalikeskusteluissa häntä kokeneempien keskustan Matti Vanhasen ja kokoomuksen Jyrki Kataisen kanssa.

Savon Sanomien haastattelussa (12.7) Urpilainen luonnehtii itseään kylmähermoiseksi johtajaksi, joka ei lähde juoksemaan jokaisen toimittajan mielipiteen mukaan. Hän sanoo kiertäneensä kenttää silloin, kun on pyydetty, mutta aikaa on kulunut myös kunnallisvaalikampanjan suunnitteluun.

Samassa haastattelussa Urpilainen paljastaa, että kunnalliset palvelut ovat SDP:n keskeinen vaaliteema. Se ei ole suuri yllätys: kysehän on kuntavaaleista. Kunnallisiin palveluihin keskityttiin vaalikampanjassa myös neljä vuotta sitten, jolloin SDP:n silloinen puheenjohtaja Paavo Lipponen haastoi televisiokeskusteluissa kokoomuksen.

Urpilainen on jo antanut esimakua teemoista. Heti kun Urpilainen oli valittu puheenjohtajaksi, hän esitti maksutonta päivähoitoa ja ilmaisia bussimatkoja nuorille. Esitykset torjuttiin vetoamalla siihen, ettei kunnilla ole rahaa.

Hieman samaa sukua on Urpilaisen Savon Sanomien haastattelussa esittämä vaatimus, että päätetyt asiakasmaksujen korotukset pitäisi perua ennen kuin ne elokuun alussa tulevat voimaan. Mitenkähän se olisi edes teknisesti mahdollista? Eduskunta palaa kesälomiltaan vasta syyskuussa.

Lisäksi Urpilainen näyttää unohtavan, että vaikka esimerkiksi päivähoitomaksuja nostetaankin, niitä samalla alennetaan pienituloisilta. Myös niin sanottuun nollamaksuluokkaan pääsevien määrä kasvaa hieman. Jollakin myös käyttäjilleen maksuttomat palvelut on rahoitettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.