Nyt se on taas todistettu

Viime viikolla tuli julki uutinen, jonka mukaan karppaaminen eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen on vähentynyt. Taitaa siis olla niin, että kyse on aikanaan ohi menevästä ilmiöstä, jollaisia muotidieetit niin usein ovat.

Hyvä olisi, jos tämä pitäisi paikkansa. Perjantaina julkistettiin tuloksia laajasta Finriski 2012 -tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet tuntuvasti viiden viime vuoden aikana.

Tämä taas–ikävä kyllä–tarkoittaa sitä, että sydänkohtausten määrä lisääntyy kasvaneiden kolesteroliarvojen vuoksi sadoilla lähivuosina. Näin ainakin tutkijat varoittavat.

Mistä kasvaneet kolesteroliarvot sitten johtuvat? Juuri karppauksesta, sanovat tutkijat.

Karppauksesta tulee hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos viestittää.

Kolesteroliarvoja on tutkittu viiden vuoden välein vuodesta 1972 saakka. Aikaperspektiiviä siis on.

Korkeimmillaan arvot olivat 1970-luvun alussa, jolloin ryhdyttiin kampanjoimaan terveellisempien ruokailutottumusten puolesta. Kansanterveyden kannalta olisi perin ikävää, jos kehitys nyt pysyvästi lähtisi takaisin väärään suuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.