Nyt tarvitaan tekoja

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) luonnehti Helsingin Sanomien haastattelussa maanantaina kuluvaa viikkoa euron tulevaisuuden kannalta "keskeiseksi". Ehkä parempi luonnehdinta olisi, että kuluva viikko on euron tulevaisuudelle ratkaiseva.

Odotukset kohdistuvat viikonvaihteeseen. Perjantaina koolla ovat euroalueen valtiovarainministerit ja lauantaina kaikkien EU-maiden talous- ja rahoitusasioista vastaavat ministerit, jotka muodostavat Ecofin-neuvoston.

Näissä kahdessa kokouksessa valmistellaan asioita, joista EU-maiden valtionpäämiesten on määrä päättää EU:n huippukokouksessa sunnuntaina. Epävirallisempaa valmistelua on meneillään koko viikon ajan muunmuassa Euroopan johtajien kahdenkeskisissä tapaamisissa.

Kuluvalla viikolla pitäisi vihdoin saada aikaan ratkaisuja, joilla Kreikan katastrofaaliseen taloustilanteeseen saadaan vihdoin joku selkeys. Julkilausumat eivät enää auta, vaan poliitikkojen pitää edetä puheista nopeisiin tekoihin.

Tähän saakka on hoettu, että heinäkuussa tehdyt päätökset on toteutettava. Se ei enää riitä, vaan tarvitaan uusia ratkaisuja. Ratkaisujen on oltava sellaisia, että kriisi ei leviä muihin maihin. Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti Italia ja Espanja.

Viikonvaihteessa EU-maiden poliittiset johtajat joutunevat ottamaan kantaa myös pankkien tukemiseen. Jo nyt lienee selvää, että pankkeja on tuettava, on vain päätettävä millä tavalla se tehdään.

Vaikka väliaikaista rahoitusvakausvälinettä (ERVV) on vahvistettu, valtuuksia ei toistaiseksi ole käytetty tarkoitukseen. Niin onkin hyvä. Suomen kannan mukaisesti on ensin käännettävä katseet pankkien omistajiin ja kansallisvaltioihin. Vasta sen jälkeen on tarvittaessa turvauduttava ERVV:hen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.