Nyt uhkaillaan jo virkamiesten perheitä

Keskusrikospoliisin (KRP) päällikkö, poliisineuvos Rauno Ranta viestitti vakavaa asiaa Savon Sanomissa 8.3. Hänen mukaansa järjestäytynyt rikollisuus on pureutunut yhteiskuntamme rakenteisiin ja levittää lonkerojaan koko ajan. Suuntaus on hälyttävä.

Ilmiö ilmenee esimerkiksi rikollisten omistamien kulissifirmojen muodossa. Suomessa on yli 40 järjestäytynyttä, EU-kriteerit täyttävää rikollisryhmää ja jokaisella on laillisesti toimivia peiteyrityksiä. Niiden hallituksissa ei välttämättä ole rikostaustaisia henkilöitä.

Kulissifirmat toimivat samalla tavalla kuin mikä tahansa rehellinen yritys. Lakeja ja pykäliä noudatetaan. Ero on siinä, että kulissifirmojen toiminnasta ja strategiasta määräävät todellisuudessa rikollisryhmien johtajat.

Peitefirmojen tarkoituksena on soluttautua yhteiskunnan rattaisiin. Yhteistyötä tehdään kuntien ja valtion virastojen sekä laitosten kanssa. Yhteydenpidossa ja neuvotteluissa hankitaan strategista tietoa esimerkiksi rakennushankkeista, turvallisuusalasta, hankinnoista, kuljetuksista ja pankkitoiminnasta.

Jotta tiedon hankinta onnistuisi, rikollisryhmät pyrkivät istuttamaan omat edustajansa julkisiin virkoihin tai merkittäviin tehtäviin yksityisellä toimialalla. Tiedolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi urakkatarjouksiin tai julkisen alan hankintoihin.

Suomessa vaikuttavat organisoidut rikollisryhmät ovat erittäin vaarallisia. Silmiinpistävää on, että ne ovat olleet pikku kahnauksia lukuunottamatta hyvin hiljaa. Kulissien takana tapahtuu sitäkin enemmän. Rikollisten eliitti päätti jo viime vuonna muutamien ryhmien fuusioista, joilla tehostettiin jengien toimintaa. Esimerkkiä otettiin yritysmaailmasta.

Pahamaineisimmat rikollisryhmät ovat sotkeutuneet leimallisesti huumausainebisnekseen. Yhä useammin rikolliset hakeutuvat kuitenkin tavalliseen liiketoimintaan. Se voi olla varaosakauppaa tai tavarankuljetusta. Hinnat poljetaan alas rikollisin keinoin hankituilla varoilla. Näin rehellisesti toimiva kilpailija joutuu antamaan periksi.

Poliisineuvos Rannan sanomassa vakavaa on myös se, että rikolliset ovat ryhtyneet uhkailemaan ihmisiä - esimerkiksi julkisen alan virkamiehiä, jotka pyrkivät puuttumaan rikollisten omistamien yritysten sopimusrikkomuksiin. Härskin toiminnan kohteina ovat olleet myös virkamiesten perheet. Tällaiselle toiminnalle on pantava piste.

Nyt istuvat hallitus ja eduskunta eivät saa korkeita arvosanoja ammattimaisen, järjestäytyneen rikollisuuden torjumisesta. Moraalisesti tuomittavaa on esimerkiksi se, että entisen ministerin ja nykyisen kansanedustajan 60-vuotisjuhlilla kävi onnittelukäynnillä liivijengiläisiä - tosin kutsumatta.

Sisäministeriö ja oikeusministeriö ovat antaneet kansalaisille silotellun kuvan kovan rikollisuuden rantautumisesta Suomeen. Yhteiskuntamme perusrakenteet ovat nyt kovalla koetuksella ja hyökkäyksen kohteena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.