Obama lunastaa rauhan Nobeliaan

Maailmaa ei muutu valitettavasti paremmaksi pelkästään hyvin sanoin. Tiukan paikan tullen demokratian palauttamiseen ja kansanvallan vahvistamiseen on tarvittu myös aseita. Joskus siinä on onnistuttu, kuten toisessa maailmansodassa natsismia ja fasismia vastaan, mutta usein myös epäonnistuttu. Hyvin aikein aloitettu vallankumous on johtanut entistäkin pahempaan diktatuuriin.

Jäljet pelottavat... USA on ajautunut pitkään sotaan Irakissa, jonne presidentti George W. Bush lähetti sotajoukkonsa ristiretkelle Saddam Husseinia vastaan. Saddam syöstiinkin vallasta, mutta toivotonta on vielä puhua rauhasta ja demokratiasta muinaisessa Kaksoisvirtojen maassa.

Jos entisen Neuvostoliiton esimerkki osoitti, että sosialistinen vallankumous ei ole vientitavaraa, niin USA:n esimerkki on vastavuoroisesti todistanut Irakissa, ettei kansanvallan vieminen ole yhtään helpompaa.

Onnistuuko kansanvallan juurrutus paremmin, jos vanhan vallan kaataminen lähtee kansan omien syvien rivien toiveista ja toimista? Lähi-idän arabimaissa on nyt meneillään ainutlaatuinen mullistus, jota koko maailma seuraa mielenkiinnolla.

Tunisiassa, Egyptissä tai Jemenissä kansa on onnistunut syrjäyttämään yksinvaltiaat ilman ulkopuolisten valtojen tukea. Sen sijaan Libyan kansannousu on tarvinnut tuekseen läntisiä asevoimia, joitten käytölle Yhdistyneet kansakunnat on antanut hyväksyntänsä. Ilman ulkopuolista apua Muammar Gaddafi olisi teurastuttanut häntä vastaan nousseet säälittä palkkasotureillaan. Jos Syyrian presidentti Bashar al-Assad jatkaa omien kansalaistensa tappamista, on muun maailman pakko kysyä pian, pitäisikö myös sinne lähettää sotilaita viattomien turvaksi.

Lähi-idän vallankumoukset ovat osoittaneet sen, ettei kansan omasta tahdosta syntynyt kansannousu tee maailmaa hetkessä paremmaksi. Tunisiassa ja Egyptissä ihmiset alkavat jo hermostua, kun asiat eivät etene. Vaikka Yhdysvaltoja on arvosteltu rajuin sanankääntein ja ottein arabimaailmassa, niin viime kädessä ratkaisujen nähdään olevan kiinni sen tahdosta. EU haluaisi kyllä esiintyä maailman omanatuntona, mutta siltä puuttuu uskottavuus, kun eri jäsenmaitten edut ja näkemykset menevät ristiin.

Amerikkalaiset ovat saaneet synninpäästön Osama bin Ladenin kuolemasta. Lisää myötämieltä on jenkeille tulossa Lähi-idästä, kun Yhdysvallat lähtee tukemaan taloudellisesti uudistuvien arabimaiden taloutta. Torstaina asiasta ilmoittanut presidentti Barack Obama alkaa lunastaa niitä toiveita, joita hänen toissa vuonna saamansa Nobelin rauhanpalkinto herätti.

Lähi-idän demokratisoimiseen aseitten avulla USA on uhrannut biljoonia. Rauha on halpaa: kansanvallan tukemisessa rauhan keinoin puhutaan aluksi vain muutamista miljardeista. Parasta rauhantyötä on nostaa köyhien maiden elintasoa ja lisätä koulutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.