Obama tekee irtiottoa

Kun amerikkalaiset äänestivät Barack Obaman presidentikseen kaksi kautta hallinneen George W. Bushin jälkeen, he äänestivät muutoksen puolesta. Uusi presidentti on huutoon vastannut. Tämä koskee myös ulkopolitiikkaa, jossa Obama haluaa jopa selvittää, kestävätkö edellisen hallinnon toimet päivänvalon.

Bushin aikakaudella amerikkalaisten väärinkäytökset ulkomailla symboloituivat pahamaineiseen Abu Ghraibin vankilaan, jossa vankeja pahoinpidelleitä vartijoita tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Julkisuudessa valokeilaan joutui erityisesti kolmen vuoden vankeustuomion saanut naissotilas Lynndie England. Syntyi mielikuva yksittäistapauksesta, jota ei pitänyt yleistää.

Kovimmissa väitteissä Bushin hallinto on kuitenkin pimittänyt kongressilta tietoja terrorisminvastaisesta ohjelmastaan. Ohjeistus olisi tullut keskustiedustelupalvelu CIA:lle varapresidentti Dick Cheneyltä. Ohjeiden mukaan sotilaat saivat vangita ja tappaa vapaasti Al Qaidan jäseniä.

Hurjia huhuja liikkuu myös esimerkiksi taleban-taistelijoiden joukkosurmasta Afganistanissa vuonna 2001.

Obama haluaa nyt selvittää, tukehtuiko toistatuhatta jo antautunutta talebania, kun heitä oltiin kuljettamassa vankilaan.

Paitsi että Obama haluaa selvityksiä väitetyistä laittomuuksista ja raakuuksista, hän on korostanut pelisääntöjen tärkeyttä sodassakin. Tämä koskee luonnollisesti molempia osapuolia. Jos sota rantautuu Amerikan mantereelle tai USA:n liittolaismaihin tuhoisina terroristi-iskuina, Obaman linjaukset joutuisivat yleisen mielipiteen testiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.