Obaman liikkumatila kaventui entisestään

Tiistaina toimitettujen kongressin välivaalien tulos Yhdysvalloissa ei ollut yllätys. Republikaanit saavuttivat vaaleissa enemmistön myös senaatissa, mitä osattiin kannatuskyseluiden perusteella jo odottaa. Republikaanienemmistö on nyt senaatissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2006. Edustajainhuoneessa republikaanit menestyivät hieman odotuksia paremmin ja kasvattivat enemmistöään.

Vaalin tulos merkitsee sitä, että presidentti Barack Obaman poliittinen liikkumatila kapenee yhä. Obaman toisesta ja samalla viimeisestä kaudesta on jäljellä kaksi vuotta. Mahdollista on, että kuusi vuotta sitten vahvana muutosjohtajana presidentiksi valittu Obama jääkin Yhdysvaltojen poliittiseen historiaan heikkona johtajana.

Obama ei kuitenkaan ole luovuttanut. Heti keskiviikkona hän vetosi jälleen kerran poliittisen yhtenäisyyden puolesta. Hän myös tapasi tuoreeltaan molempien puolueiden kongressiryhmien johtoa.

Niin paradoksaaliselta kuin se saattaa tuntuakin, vaalitulos saattaa merkitä myös sitä, että republikaanit joutuvat asemansa vahvistumisen vuoksi tekemään poliittisia aloitteita ja hakemaan niille tukea myös presidentiltä ja demokraateilta. Vaalivoitto heltisi voittopuolisesti negatiivisella ja Obaman vastaisella kampanjoinnilla. Enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa tuo kuitenkin mukanaan myös poliittista vastuuta.

Ennen vaaleja julkistetut mielipidetutkimukset todistivat, että Obaman hallinto on historiallisen epäsuosittu. Televisiokanava CNN:n tiistaina tekemän ovensuukyselyn mukaan vain alle kolmannes yhdysvaltalaisista olisi tyytyväinen hallintoon.

Tyytymättömyys ei kuitenkaan kohdistu vain Obamaan ja demokraatteihin, vaan myös republikaanit saavat osansa. Suuri osa yhdysvaltalaisista on lopen kyllästynyt poliittiseen kahtiajakoon, joka on jo vuosia lukkiuttanut uudistuksien tekemistä. Obaman hankkeet ovat törmänneet kongressissa republikaanien vastustukseen.

Tiistaisten vaalien jälkeen republikaanit voivat lukkiuttaa poliittista tilannetta entisestään. Vaarana on täydellinen pattitilanne. Sellainen saattaisi kuitenkin ampua takaisin kahden vuoden kuluttua, jolloin presidentinvaalien yhteydessä jälleen äänestetään myös kongressin voimasuhteista. Republikaanit eivät ehkä sittenkään uskalla keskittyä vain Obaman hallinnon murentamiseen.

Yhdysvaltojen ulkopuolella pohdiskellaan luonnollisesti, mitä vaalitulos merkitsee Obaman ulkopolitiikalle. EU ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan vapaakauppasopimuksesta. Onko Obaman liikkumatilan kaventumisella vaikutuksia neuvotteluihin? Muuttaako vaalitulos Yhdysvaltojen käyttäytymistä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa?

Yhdysvaltojen seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa vain kaksi vuotta. Mahdolliset ehdokasehdokkaat suunnittelevat jo omia kampanjoitaan. Presidentinvaaleihin kohdistuva huomio merkitsee sitä, että pian kaikkea poliittista toimintaa Yhdysvalloissa ryhdytään punnitsemaan presidentinvaalien viitekehyksestä.