Odotettu lopputulos

Perjantainen mittelö eduskunnassa osoitti, että tämä hallitus ei kaadu välikysymysäänestyksessä. Hallituksella on 101 äänestävää kansanedustajaa ja oppositiolla 98. Puhemies pidättäytyy äänestämästä.

Ulkoasiainvaliokunnan kahdeksan jäsenen Yhdysvaltojen matka osoitti turhiksi nekin etukäteispelot, että kansanedustajien matkat voisivat kaataa hallitukseen. Puolet matkalaisista on opposition ja puolet hallituspuolueiden edustajia, joten lopputulos ei olisi muuttunut vaikka he olisivat äänestäneet.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Jari Lindström uhosi, että hallitus oli vähällä kaatua. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan ei uskonut hallituksen kaatuvan. Perussuomalaisten uho vaikutti kovista puheista huolimatta vähän päälleliimatulta. Mahdollisesti torstainen pääministerin ilmoitus Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssista vei puhtia oppositiolta. Selkeä toimintasuunnitelma osoitti, että hallitus kykenee vielä toimimaan ja lisäksi tavalla, johon koko eduskunnan oli helppo yhtyä.

Hallitus sai luottamuksen äänin 97-94. Marginaali oli hallituksen eduksi sen verran suuri, että luottamus olisi pysynyt, vaikka pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei olisi keskeyttänyt Britannian, Pohjoismaiden ja Baltian pääministeritapaamisen isännöintiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.