Odotettu ratkaisu

Korkein oikeus (KKO) määräsi tiistaina Keskusrikospoliisin (KRP) luovuttamaan peitetoimintaa koskevia asiakirjoja, jotka ovat kertyneet Ulvilan murhan esitutkinnan aikana. Poliisi joutuu paljastamaan henkirikostutkinnan peitetoiminnassa tekemiään havaintoja ja arvioita. Peitetoimintaa suorittaneiden poliisien henkilöllisyys sekä tiedot peitetoiminnan menetelmistä voidaan kuitenkin salata.

KKO:n ratkaisu oli odotettu ja sinänsä hyvin perusteltu. Peitetoimintahan on mahdollista vain erittäin vakavien rikosten tutkinnassa.

Esimerkiksi ihmis- ja laiton asekauppa, terrorismi ja huumekauppa ovat tällaisia rikollisuuden muotoja. Ulvilan tapauksessa kysymys on sinänsä vakavasta rikoksesta, eli murhasta. Toisaalta epäillyn poikaystäväksi tekeytyminen oli inhimillisesti katsoen ehkä kyseenalainen tutkintamenetelmä.

Poliisi kokeili Ulvilan murhan selvittelyssä tutkinnallisia rajojaan. Peitehenkilön käyttäminen oli riski. Lienee selvää, ettei KRP käytä peitehenkilöä Ulvilan murhan tapaisessa tilanteessa jatkossa, ellei lainsäädäntöä muuteta. Peitehenkilön käyttäminen on toisaalta osoitus siitä, että Ulvilan murhan selvittäminen on ollut erittäin vaikeaa. Yhteiskunnan on taattava jatkossa poliisille "riittävät" työkalut, joilla tämän tyyppiset rikokset voidaan selvittää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.