Odotettu ratkaisu

Korkein oikeus (KKO) määräsi tiistaina Keskusrikospoliisin (KRP) luovuttamaan peitetoimintaa koskevia asiakirjoja, jotka ovat kertyneet Ulvilan murhan esitutkinnan aikana. Poliisi joutuu paljastamaan henkirikostutkinnan peitetoiminnassa tekemiään havaintoja ja arvioita. Peitetoimintaa suorittaneiden poliisien henkilöllisyys sekä tiedot peitetoiminnan menetelmistä voidaan kuitenkin salata.

KKO:n ratkaisu oli odotettu ja sinänsä hyvin perusteltu. Peitetoimintahan on mahdollista vain erittäin vakavien rikosten tutkinnassa.

Esimerkiksi ihmis- ja laiton asekauppa, terrorismi ja huumekauppa ovat tällaisia rikollisuuden muotoja. Ulvilan tapauksessa kysymys on sinänsä vakavasta rikoksesta, eli murhasta. Toisaalta epäillyn poikaystäväksi tekeytyminen oli inhimillisesti katsoen ehkä kyseenalainen tutkintamenetelmä.

Poliisi kokeili Ulvilan murhan selvittelyssä tutkinnallisia rajojaan. Peitehenkilön käyttäminen oli riski. Lienee selvää, ettei KRP käytä peitehenkilöä Ulvilan murhan tapaisessa tilanteessa jatkossa, ellei lainsäädäntöä muuteta. Peitehenkilön käyttäminen on toisaalta osoitus siitä, että Ulvilan murhan selvittäminen on ollut erittäin vaikeaa. Yhteiskunnan on taattava jatkossa poliisille "riittävät" työkalut, joilla tämän tyyppiset rikokset voidaan selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.