Odotettu reaktio

Venäjä suivaantui odotetusti Suomen apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöksestä, jonka mukaan Anton Salosen salakuljettamisesta Suomeen ei nosteta syytteitä. Tapaus herätti itänaapurissa taannoin laajaa huomiota, ja nyt Suomessa tehty syyttämättäjättämispäätös on levitelty laajasti kansalaisten tietoisuuteen Venäjän median kautta.

Venäläiset ovat aggressiivisia ennen kaikkea siksi, ettei Anton-pojan salakuljetuksessa auttanut suomalaisdiplomaatti saanut syytettä. Venäjän ulkoministeriö huomauttaa nettisivuillaan diplomaatin rikkoneen paitsi Suomen ja Venäjän lakeja, myös Wienin diplomaattisuhteita koskevaa sopimusta.

Jupakka liittyy Anton Salosen vanhempien huoltajuuskiistaan. Äiti vei pojan Venäjälle isän tietämättä, ja isä haki hänet salaa takaisin Suomeen keväällä 2009. Ulkopuolisen on mahdoton arvioida, kumpiko vanhemmista oli prosessissa oikeassa.

Suomen oikeusviranomaiset ovat nyt arvioineet tapauksen ja lopputulos on kaikkien tiedossa. Suomalaissyyttäjän ratkaisu perustui lakiin, joka on monelta osin erilainen Suomessa ja Venäjällä. Venäjän intresseissä on puolustaa omaa kansalaistaan. Puolustus on yleensä niin kovaa, ettei törkeästäkään rikoksesta epäiltyä Venäjän kansalaista luovuteta Suomeen poliisin kuultavaksi. Venäjän olisi hyvä muistaa, että rikosprosesseissa pelaa vastavuoroisuuden laki.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.