Ohjat omiin käsiin

Viime viikolla Lontoossa pidetyn 64 valtion kokouksen viesti oli selkeä: Afganistanin on aika ottaa ohjat omiin käsiinsä. Afganistanissa käytävä sota ei lopu, jos vastuu sen lopettamisesta on pelkästään Yhdysvalloilla ja YK:n valtuuttamilla Nato-joukoilla.

Tämä oli viesti, mutta ongelma on vain siinä, että samaa viestiä on julistettu jo pitkään ilman näkyviä tuloksia. Kansainvälinen yhteisö on tukenut presidentti Hamid Karzaita ja hänen hallintoaan ja toivonut, että se nousisi isännäksi sodan runtelemassa maassa.

Kaikki panokset on asetettu Karzain ruutuun. Kyynikot ovat kuvanneet tilannetta rahamaailmassa tunnetulla vertauksella: Jos on velkaa pankille miljoonan, on vaikeuksissa. Jos on velkaa pankille miljardeja, pankki on vaikeuksissa.

Tässä vertauksessa velallinen on Karzai ja pankki on kansainvälinen yhteisö.

Karzai ei ole ollut sellainen velallinen kuin kansainvälinen yhteisö on toivonut. Viime kesän farssiksi muuttuneet presidentinvaalit ja maassa avoimena rehottava korruptio ovat heikentäneet Karzain mahdollisuuksia tilanteen hallitsemiseksi.

Lontoon kokouksessa Karzai jälleen kerran ojensi sovinnon kättä ääri-islamilaiselle Taleban-liikkeelle. Afganistanin jälleenrakentamiseen ovat tervetulleita kaikki, jotka hyväksyvät maan perustuslain ja haluavat katkaista sillat terrorismilta. Vain al-Qaida on suljettu ulkopuolelle.

Ongelma on vain se, että Taleban ei suinkaan ole ainoa Karzain hallituksen vastustaja. Maata jakavat heimo- ja klaanirajat. Afganistan on tilkkutäkki, jossa monenlaiset päälliköt riitelevät keskenään ja pitävät kiinni nykyisistä asemista. Rintamat ovat epäselvät.

Yhdysvaltojen ja Naton johtamien joukkojen määrä Afganistanissa kasvaa tänä vuonna. Se tarkoittaa epäilemättä myös sotatoimien kiihtymistä. Tavoite on realistinen: sotilaita tarvitaan, jotta politiikalle voidaan raivata tilaa.

Selvää on, että saman reseptin uskottavuus on pian syöty, jollei tuloksia pian ala näkyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Ylipainosta ei varoitella suotta

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Valintakokeen ongelmia ei pidä vähätellä

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Ruotsin on kuljettava Uudenmaan reittiä

Kouluverkkoon uusi solmu

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Perheiden jaksamisessa huolestuttavia eroja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.