Ohjat omiin käsiin

Viime viikolla Lontoossa pidetyn 64 valtion kokouksen viesti oli selkeä: Afganistanin on aika ottaa ohjat omiin käsiinsä. Afganistanissa käytävä sota ei lopu, jos vastuu sen lopettamisesta on pelkästään Yhdysvalloilla ja YK:n valtuuttamilla Nato-joukoilla.

Tämä oli viesti, mutta ongelma on vain siinä, että samaa viestiä on julistettu jo pitkään ilman näkyviä tuloksia. Kansainvälinen yhteisö on tukenut presidentti Hamid Karzaita ja hänen hallintoaan ja toivonut, että se nousisi isännäksi sodan runtelemassa maassa.

Kaikki panokset on asetettu Karzain ruutuun. Kyynikot ovat kuvanneet tilannetta rahamaailmassa tunnetulla vertauksella: Jos on velkaa pankille miljoonan, on vaikeuksissa. Jos on velkaa pankille miljardeja, pankki on vaikeuksissa.

Tässä vertauksessa velallinen on Karzai ja pankki on kansainvälinen yhteisö.

Karzai ei ole ollut sellainen velallinen kuin kansainvälinen yhteisö on toivonut. Viime kesän farssiksi muuttuneet presidentinvaalit ja maassa avoimena rehottava korruptio ovat heikentäneet Karzain mahdollisuuksia tilanteen hallitsemiseksi.

Lontoon kokouksessa Karzai jälleen kerran ojensi sovinnon kättä ääri-islamilaiselle Taleban-liikkeelle. Afganistanin jälleenrakentamiseen ovat tervetulleita kaikki, jotka hyväksyvät maan perustuslain ja haluavat katkaista sillat terrorismilta. Vain al-Qaida on suljettu ulkopuolelle.

Ongelma on vain se, että Taleban ei suinkaan ole ainoa Karzain hallituksen vastustaja. Maata jakavat heimo- ja klaanirajat. Afganistan on tilkkutäkki, jossa monenlaiset päälliköt riitelevät keskenään ja pitävät kiinni nykyisistä asemista. Rintamat ovat epäselvät.

Yhdysvaltojen ja Naton johtamien joukkojen määrä Afganistanissa kasvaa tänä vuonna. Se tarkoittaa epäilemättä myös sotatoimien kiihtymistä. Tavoite on realistinen: sotilaita tarvitaan, jotta politiikalle voidaan raivata tilaa.

Selvää on, että saman reseptin uskottavuus on pian syöty, jollei tuloksia pian ala näkyä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.