Ohjelma ja testamentti

Tarja Halosen viimeinen uudenvuodenpuhe oli kuin yhteenveto hänen kahdestatoista vuodestaan tasavallan presidenttinä. Halonen nosti puheessaan esille asioita, joiden puolesta hän on presidenttinä puhunut ja toiminut. Tasa-arvo, suvaitsevaisuus, solidaarisuus, kestävä kehitys ja kansainvälinen yhteistyö ovat olleet johtavia teemoja presidentti Halosen työssä.

 

Jos joku odotti, että Halonen olisi viimeisessä uudenvuodenpuheessaan tehnyt tiliä kuluneista vuosista, joutui pettymään. Halonen keskittyi Suomen ja koko maailman edessä oleviin haasteisiin. Puhe oli testamentti, mutta samalla ohjelmanjulistus hänen seuraajalleen.

 

Erityisen huolissaan Halonen sanoi olevansa taloudellisesta eriarvoisuudesta, joka hivuttaa vaikutuksensa kaikille elämänalueille. Tuloerojen kasvun myötä myös esimerkiksi terveyserot ovat lisääntyneet. Ylimmän ja alimman tuloluokan miesten elinajanodotteessa on tänä päivänä jo kolmentoista vuoden ero. Lapsiköyhyys on lisääntynyt, nuoria syrjäytyy ja heitä syrjäytetään.

 

Eriarvoisuuden kasvu ei kuitenkaan Halosen mukaan ole mikään luonnonvoima, vaan sitä voidaan torjua. Ihmisten tasa-arvoinen kohtelu voidaan taata hyvinvointiyhteiskunnan avulla. Se antaa myös eväitä menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

 

Halonen puolusti voimakkaasti eurooppalaista yhteistyötä ja Euroopan unionia. Vaikka viimeaikainen talouden kehitys onkin luonut Eurooppaan vakavan tilanteen, on Suomen jäsenyys EU:ssa kuitenkin rakentanut arjen turvallisuutta, niin kuin Halonen asian ilmaisi. Vientimahdollisuudet ovat lisääntyneet, mikä on luonut työpaikkoja, Nuorten opintomahdollisuudet ovat monipuolistuneet ja asuntolainojen korot ovat olleet historiallisen matalia.

 

Yksikään Euroopan maa ei ole niin suuri, että se selviäisi pitkän päälle taloudellisesti yksinään. Siksi menneeseen ei presidentin mielestä pidäkään haikailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.