Ohjelmat on tehty, vaalitaisto alkaa

Huhtikuun 17. päivän eduskuntavaalien pääteemat alkavat selkiytyä, kun puolue toisensa jälkeen esittelee oman vaaliohjelmansa. Perussuomalaiset esitteli odotetut teesinsä perjantaina, tänään on vuorossa kokoomus.

Viime päivien poliittinen väittely on keskittynyt lähinnä verotukseen, mutta vähin erin jäänee aikaa myös muiden kansalaisia lähellä olevien kysymysten pohdintaan. Esimerkiksi keskusta on nostamassa voimallisesti esille omaishoitajien työn suurta merkitystä ja vähäistä arvostusta. SDP on puhunut pitkään pitävänsä esillä nimenomaan työelämän kysymyksiä.

Mitä verotukseen tulee, niin nimenomaan siitä kaikki puolueet tuntuvat olevan ainakin yhdeltä osin liikuttavan yksimielisiä: verotusta on pakko pitää kireällä seuraavalla ja myös sitä seuraavalla vaalikaudella, jotta valtionvelka ei kasva hallitsemattomaksi. Varsin yksimielisesti puolueet tukevat pääomaverotuksen kiristämistä parilla prosentilla. Jonkin verran erimielisyyttä on sen sijaan arvonlisänveron korotuksesta. Muutamissa puolueissa sitä vierastetaan askeleena kohti tasaveroa.

Harvoin lie käyty Suomessa valtiollisia vaaleja, joissa äänestäjille olisi luvattu yhtä vähän maallista hyvää kuin nyt vuoden 2011 talvella. Vaalit ovat tosin vasta reilun puolentoista kuukauden kuluttua. Näin esimerkiksi mielipidemittausten kehnot kannatuslukemat saattavat innostaa jotkut puolueet vielä tavanomaista reippaampiin irtiottoihin vaalien viimeisillä kiriviikoilla.

Tuorein, Yleisradion teettämä mielipidemittaus ei muuta olennaisesti viime vuoden lopulla syntynyttä kokonaiskuvaa. Kolmen suuren sijasta Suomessa on nyt neljä suurta puoluetta, kun perussuomalaiset on päässyt kokoomuksen, keskustan ja demareitten kantaan ja roikkuvat sitkeästi letkan mukana.

Kokoomus voi iloita edelleen ykköspaikastaan ja keskusta kakkostilastaan heti sen tuntumassa. Jos asetelma säilyy tällaisena, nykyiset päähallituspuolueet nähdään myös seuraavassa hallituksessa.

Sen sijaan SDP:n tuska jatkaa syvenemistään. Alle 18 prosenttiin pudonnut kannatus on ennätysmäisen alhainen. Politiikan tutkijoilla on kiintoisa työ selvittää, miksi vanha valtionhoitajapuolue on hukannut historiallisen tilaisuuden nostaa kannatustaan porvaripuolueiden kustannuksella talouslaman aikana.

Normaalioloissa nykyisen kaltainen tilanne olisi satanut suoraan suurimman oppositiopuolueen laariin. Nyt kaikki on käynyt toisin. SDP:n johto on tehnyt kyllä kaikkensa vaikeuttaakseen hallituspuolueitten työtä, mutta hyödyn hallituksen jatkuvasta ripittämisestä ovat keränneet perussuomalaiset. Tekikö SDP:n johto strategisen virheen leimautumalla ei-puolueeksi kaikissa kansallisesti tärkeissä ratkaisuissa? Tätä sopii pohtia.

Jos joku olisi tarjotellut viime kesänä Timo Soinia Suomen seuraavaksi pääministeriksi, se olisi herättänyt makoisat naurut kuulijoissa. Nyt se ei naurata muita kuin Soinia itseään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.