Ohjusten kalistelua

Maailmalla on kuluneella viikolla muisteltu ydinsulkusopimusta, joka solmittiin tasan 40 vuotta sitten. Samaan aikaan ydinohjukset ovat kiristäneet tunnelmia niin Euroopassa kuin Lähi-idässä enemmän kuin pitkään aikaan.

Iran on testannut omia ohjuksiaan tavalla, joka joillakin varauksilla voidaan tulkita pullisteluksi. Iranista välitettiin maailmalle testauksista kuvia, jotka ovat jo paljastuneet manipu-loiduiksi. Neljän taivaalle tarkoitetun ohjuksen sijasta lentoon lähtikin vain kolme, vaikka kuvat muusta kertoivat.

Pullistelua tai ei, kokeet on otettu vakavasti. Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice varoitti Irania, että Yhdysvallat puolustaa niin omia kuin liittolaistensa etuja, jos ne koetaan uhatuiksi.

Lähin Yhdysvaltojen liittolainen Lähi-idässä on Israel, joka on aiheesta huolissaan Iranin kalistelusta.

Niin on luonnollisesti myös Yhdysvallat, joka on rakentamassa Eurooppaan ohjuskilpeä Iranin ohjushyökkäyksen varalle. Kuluneella viikolla Yhdysvallat kirjoitti sopimuksen ohjuksien sijoittamisesta Tshekkiin.

Puolan kanssa neuvottelut ovat vielä kesken. Tapojensa mukaisesti Puola on vaikea neuvottelukumppani. Se haluaa Yhdysvalloilta pitävämmät takeet siitä, että myös sen omaa ilmapuolustusta samalla vahvistetaan. Hankintalistan kärjessä on ohjuksia, jotka soveltuvat läheltä ammuttujen hyökkäysohjusten torjuntaan. Jokainen ymmärtää, että Puola näin haluaa varautua Venäjältä tulevaan hyökkäykseen.

Venäjä vastustaa amerikkalaisten ohjusten sijoittamista itäiseen Keski-Eurooppaan. Venäjä ymmärtää hyvin, etteivät yhdysvaltalaiset ohjukset uhkaa sitä. Kyse on taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvistuneen Venäjän pyrkimyksestä pitää kiinni omasta reviiristään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.