Ohjusten mukana lähti viesti moneen suuntaan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lähetti torstaisella ohjusiskullaan Syy­rian Homsiin viestejä moneen suuntaan. Sinänsä isku sopii Yhdysvaltojen omaksumaan linjaan kemiallisia aseita kohtaan. Runsaasti siviilejä Idlibissä tappanut hermokaasuisku ei voinut jäädä rankaisutta. Eikä syyllistä tarvinnut arpoa, sillä yleisen käsityksen mukaan Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallinto on pääsyyllinen kauheuksiin Syyriassa.

Ensinnäkin viestin sai Kiina. Ohjukset iskeytyivät Syyrian maaperään samoihin aikoihin kun Trump ja Yhdysvalloissa valtiovierailulla oleva Kiinan presidentti Xi Jinping nauttivat virallista illallista Floridassa Trumpin yksityisellä loma-asunnolla. Jos Trump halusi viestittää Kiinalle, että Yhdysvallat on vakavasti otettava toimija ja aristelematon sotilaallisen voiman käyttäjä myös Etelä-Kiinan merellä, viesti taisi mennä perille. Kiina rakentaa Etelä-Kiinan merellä tekosaaria varmistellen hallintaansa merenpohjassa piileviä öljyvaroja ja isännöi merialueita oudon kaukana.

Viesti meni myös Syyrian hallintoa tukevalle Venäjälle, jonka yllättävän vaisuja vastalauseita selittänee se, että reaalipoliitikkona Putin ymmärtää ohjusten kieltä. Ohjusisku purki Venäjän rakenteleman valtapoliittisen Syyria-palapelin ja osoitti, ettei USA tyydy seuraamaan sivusta kemiallisten aseiden käyttöä, jos ja kun Venäjä ei voi tai halua sitä estää.

Ohjusisku on myös viesti YK:n turvallisuusneuvostolle. Se pakottaa pohtimaan, mitä virkaa on päätöksentekokyvyttömällä yhteenliittymällä. Siellä suurvaltojen olisi parasta ottaa vaarin ulkoministeri Timo Soinin (ps.) neuvosta edetä ratkaisukeskeisesti. Sota ei Syyriassakaan lopu sotimalla vaan sopimalla.