Oikea asia, väärä osoite

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) joutui torstaina eduskunnan kyselytunnilla vetämään puheitaan takaisin veroparatiisiyhtiöiden sivuuttamisesta kuntien hankinnoissa. Nyt hän ainoastaan toivoi, että kunnissa selvitettäisiin kilpailutuksissa käytettäviä kriteerejä.

Vielä keskiviikkona oli kovempi ääni kellossa. Silloin Urpilainen vaati kunnilta periaatepäätöksiä siitä, ettei hankintoja tehtäisi yhtiöistä, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin.

Selvästikin joku oli valaissut Urpilaista, etteivät kunnat voi hankintalain mukaan sulkea pois kilpailutuksista sellaisia yhtiöitä, jotka kiikuttavat voittonsa veroilta pakoon ulkomaille.

Totta on, että kunnat eivät voi hankintalakia sivuuttaa. Urpilaisen puheiden osoite oli siten väärä.

Ministerin esiinnostama asia on sen sijaan oikea.

Yhteiskuntavastuun välttely verosuunnittelun keinoin on verojärjestelmämme sairaus, johon on etsittävä lääkkeitä. Niitä ei esimerkiksi hankintalaissa ole. Koko hallitus joutaa ottaa ongelman ratkaisun sydämenasiakseen–vaikka EU-tasolla, jos muu ei auta.

Nyt veroparatiisien hyödyntämistä ei voi sanoa veronkierroksi, koska kyse on laillisesta verosuunnittelusta. On turha miettiä, kuka reiän on verojärjestelmään laatinut. Tärkeintä on tukkia reikä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.