Oikea linjanveto

Monien asiantuntijoiden mielestä arvopaperimarkkinarikoksista on Suomessa langetettu liian lieviä rangaistuksia. Tuomitut ovat tähän saakka selvinneet joko sakoilla tai ehdollisella vankeudella.

Korkein oikeus tekikin historiaa, kun se torstaina julkisti ratkaisunsa TJ Groupin entisen toimitusjohtajan ja yhtiön hallituksen entisen puheenjohtajan sisäpiiririkoksista. Sekä Jyrki Salminen että Tuomo Tilman saivat kahden vuoden ja neljän kuukauden mittaiset ehdottomat vankeusrangaistukset.

Molempien tuomiot ovat koventuneet mitä korkeammalle oikeusasteelle on siirrytty. Käräjäoikeus antoi kaksikolle vain pienet sakot tiedottamisrikoksesta. Hovioikeudessa tuomiot muuttuivat kahden vuoden ehdollisiksi vankeusrangaistuksiksi. Korkein oikeus pidensi vankeusrangaistuksia neljällä kuukaudella, jolloin ne muuttuivat ehdottomiksi.

Rikokset tehtiin vuonna 2000 TJ Groupin osakeannin yhteydessä. Molemmat tuomitut myivät omistamiaan yhtiön osakkeita miljoonien eurojen arvosta.

Lopullinen tuomio tuli törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä sekä kolmesta tiedottamisrikoksesta.

Kannattaa kiinnittää huomiota korkeimman oikeuden perusteluihin. Rangaistuksia kovennettiin koska rikokset olivat suunnitelmallisia, molemmat tuomitut käyttivät hyväksi vastuullisia asemiaan, rikoksilla he saivat suuren taloudellisen hyödyn ja rikokset vaaransivat luottamusta arvopaperimarkkinoihin.

Korkeimman oikeuden ratkaisu vetää oikeaa linjaa ja vastaa yleistä oikeustajua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.