Oikeaan suuntaan

Nuorten päihdekäyttäytymisestä kantautuneet uutiset olivat pitkään pelkästään huolestuttavia. Tampereen yliopiston viime keväänä toteuttamasta Nuorten terveystapatutkimuksesta löytyy kuitenkin nyt joitakin merkkejä suunnanmuutoksesta.

Kyselyn tulokset kertovat, että 2000-luvun alun ponnistukset nuorten terveyden edistämiseksi ovat tuottaneet tulosta ja 12-16-vuotiaiden raittius on lisääntynyt. Kun vuonna 1999 16 prosenttia 14-vuotiaista tytöistä ilmoitti juovansa itsensä tosi humalaan vähintään kerran kuukaudessa, vastaava luku vuonna 2007 oli enää kuusi prosenttia. Samanikäisten poikien humalajuominen on vähentynyt 11 prosentista neljään prosenttiin.

Tupakointia kokeillaan yhä vanhempana ja myös päivittäinen tupakointi aloitetaan myöhemmin. Tupakan merkitys aikuisuuden symbolina näyttää menettäneen merkitystään. Yhä useampi nuori näkee tupakoinnin "luuserien" puuhana eikä halua samaistua heihin.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Myönteinen kehitys alkoholin käytössä on pääosin tarkoittanut aloittamisiän siirtymistä myöhempään ikään. 18-vuotiaista pojista 41 prosenttia ja tytöistä 30 prosenttia juo itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa.

Vuonna 2004 toteutettu alkoholijuomien veronalennus ja tuontikiintiöiden poistaminen ovat lisänneet yli 18-vuotiaiden humalajuomista. Mikäli kehitystä ei pystytä katkaisemaan, alkoholin aiheuttamat haitat lisääntyvät varttuneempien nuorten keskuudessa.

Toivottavasti hyvät uutiset vahvistavat uskoa siihen, että suunta on käännettävissä. Valistus ei kuitenkaan koskaan tule valmiiksi, vaan sen kohteeksi kasvaa uusia ikäluokkia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.