Oikeat valinnat

Nobelin rauhanpalkinnon jakava Norjan suurkäräjien komitea yllätti jälleen myönteisesti. Näin voi sanoa, kun se päätti jakaa palkinnon tällä kertaa kolmelle naiselle. He ovat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf sekä hänen maannaisensa, sisällissodan runtelemaan maahan rauhanliikkeen perustanut Leymah Gbowee ja nuori jemeniläinen toimittaja Tawakkul Karman.

Nobel-komitea tahtoi valinnallaan muistuttaa, kuinka monissa maissa naisia syrjitään. Komitean perustelu oli oikea: naiset palkittiin heidän työstään naisten turvallisuuden ja oikeuksien sekä pitkäjänteisen rauhanrakentamisen puolesta. Valinta on näkyvä viesti erityisesti Afrikkaan ja arabimaailmaan, joissa naisten asema on yleensä hyvin alistettu.

Johnson-Sirleaf on Afrikan ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti. Leymah Gbowee organisoi kymmenien naisten kanssa rauhanliikkeen, jonka ansiosta Liberian sisällissota päättyi 2003. Karmanin valinta oli odotetuin, sillä yleisesti ennustettiin, että Nobel-komitea palkitsee jonkun arabimaiden demokratialiikkeiden edustajan.

Nobelin rauhanpalkinto on muistutus tasa-arvon ja demokratian tärkeydestä ja tarpeesta parantaa naisten asemaa. Kaikki kolme palkittua naista ovat hyviä esimerkkejä päättäväisyydestä, sinnikkyydestä ja rohkeudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.