Oikeat valinnat

Nobelin rauhanpalkinnon jakava Norjan suurkäräjien komitea yllätti jälleen myönteisesti. Näin voi sanoa, kun se päätti jakaa palkinnon tällä kertaa kolmelle naiselle. He ovat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf sekä hänen maannaisensa, sisällissodan runtelemaan maahan rauhanliikkeen perustanut Leymah Gbowee ja nuori jemeniläinen toimittaja Tawakkul Karman.

Nobel-komitea tahtoi valinnallaan muistuttaa, kuinka monissa maissa naisia syrjitään. Komitean perustelu oli oikea: naiset palkittiin heidän työstään naisten turvallisuuden ja oikeuksien sekä pitkäjänteisen rauhanrakentamisen puolesta. Valinta on näkyvä viesti erityisesti Afrikkaan ja arabimaailmaan, joissa naisten asema on yleensä hyvin alistettu.

Johnson-Sirleaf on Afrikan ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti. Leymah Gbowee organisoi kymmenien naisten kanssa rauhanliikkeen, jonka ansiosta Liberian sisällissota päättyi 2003. Karmanin valinta oli odotetuin, sillä yleisesti ennustettiin, että Nobel-komitea palkitsee jonkun arabimaiden demokratialiikkeiden edustajan.

Nobelin rauhanpalkinto on muistutus tasa-arvon ja demokratian tärkeydestä ja tarpeesta parantaa naisten asemaa. Kaikki kolme palkittua naista ovat hyviä esimerkkejä päättäväisyydestä, sinnikkyydestä ja rohkeudesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.