Oikeus olla halutessaan hiljaa

Lauri Jäntin säätiö myönsi tänä vuonna tietokirjallisuuspalkintonsa professori Liisa Keltikangas-Järviselle teoksesta Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot. Kirja on ollut myös yksi alkuvuoden myydyimmistä tietokirjoista Suomessa, Kuopiossakin.

Teoksen tärkein ansio ei ole olla vain hyvin kirjoitettu tietokirja, vaan myös yhteiskunnallinen kannanotto.

Jos Keltikangas-Järvisen mittavasta urasta poimii jonkin juonteen, hänen voi sanoa tuoneen puheenvuoroillaan raikkaan tuulahduksen maalaisjärkeä ja vaihtoehtoisia näkemyksiä nykymaailman yksiulotteiseen tehokkuus-jankutukseen.

Temperamenttierojen tutkimuksista voi lukea esimerkiksi taustaymmärrystä niin koulumenestyksen kuin vaikkapa rikollisuuden selittäjäksi.

Käytännössä esimerkiksi nykytyöelämässä on otettu tavaksi hokea, että hyvältä työntekijältä edellytetään ennen kaikkea sosiaalisuutta ja nopeutta.

Tuloksen näkee. Monella alalla on entistä enemmän pirteitä ja nasakoita työntekijöitä puuhailemassa huipputahtia yhä useampia hommia, joista eivät ymmärrä mitään.

Samaan aikaan koulutettujen nuorten työttömyys on Suomessa ennätyskorkealla, ja joka päivä keskimäärin viisi alle 30-vuotiasta jää työkyvyttömyyseläkkeelle - pääosin mielenterveysongelmien takia.

Masennukseen on monia tekijöitä. Sivuun jäämistä kuitenkin pahentaa, jos omaa sijaa työelämästä ei löydy, vaikka olisi koulutusta ja todellista pääomaa: älyä ja käytöstapoja.

Monilla koulutetuilla nuorilla aikuisilla on ongelmia löytää töitä siksi, etteivät he näytä näteiltä ja muodikkailta tai eivät osaa antaa iloista ensivaikutelmaa.

Hiljaisia tietokoneella istuvia nörttipoikia, arkoja kilttejä tyttöjä, masentuneita mustiin pukeutuneita nuoria tai liian fiksuja ja kantaaottavia aktivistien alkuja jää yhteiskunnan reunamille, koska jalansijaa tavalliseen arkeen on vaikea saada.

Ja syynä on vain se, etteivät he vastaa mielikuvaa ihannetyöntekijästä, vaikka heillä voisi olla annettavanaan huikeat pääomat älyä, koulutusta tai tuoretta, raikasta moniulotteisuutta monille työpaikoille.

Osa työnantajista ja julkisuudessa puhua päsmättävät imagokonsultit ovat sotkeneet kaksi asiaa: sosiaalisuuden ja sosiaaliset taidot.

Sosiaalisuus tarkoittaa intoa hakeutua toisten seuraan. Sosiaalinen voi tuottaa iloa itselleen ja muille, mutta erittäin sosiaalinen voikin olla rasittava, koska hänellä on tarve jutustella ja olla alituiseen toisten seurassa. Hänen tekemisiään johdattelee se, pidetäänkö hänestä.

Hyvin sosiaalinen ei välttämättä edes huomaa, ettei toisia kiinnosta aina kuunnella.

Parhaimmillaan yhä lailla niin korkean kuin matalan sosiaalisuuden omaava voi olla sosiaalisesti taitava. Eli jos sosiaalisuus tarkoittaa tarvetta ja halua olla ihmisten kanssa, niin sosiaaliset taidot tarkoittavat kykyä olla ihmisten kanssa.

Sosiaalisia taitoja voi yksilö oppia ja niitä kannattaa opetella. Mutta voiko yhteiskunta oppia aitoa suvaitsevaisuutta?

Ihmisten sosiaalisuus, nopeus ja elämyshakuisuus ovat erilaisia, ja ominaisuuserot vaikuttavat jokaisen meistä elämänvalintoihin.

Esimerkiksi matalaan älykkyyteen yhdistyvä voimakas elämyshakuisuus johtaa helpommin rikolliseksi tai sankariksi, kun taas toisentyyppinen temperamentti mahdollistaa pitkäjänteisen keskittymisen esimerkiksi kouluttautumiseen.

Nykyaikana vaaditaan ylenpalttista suvaitsevuutta monia ihmisten erikoisiakin huonon käyttäytymisen tai itsensä vahingoittamisen muotoja kohtaan. Milloin oppisimme sietämään paremmin edes sitä, että toisen ihmisen luonteenpiirteet voivat olla täysin erilaiset kuin itsellä?

Hiljaakin olevalla tyypillä voi olla paljon sanottavaa ja annettavaa niin työpaikoilla, ystävänä kuin yhteiskunnan jäsenenä muutenkin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.