Oikeus yksityisyyteen

Savon Sanomat on seurannut tarkasti tapahtumia, jotka alkoivat, kun kuopiolaisesta paperinkeräyslaatikosta löytyi salaiseksi luokiteltuja kaupungin sosiaalitoimen asiakirjoja.

Kahakka ei vielä ole ohi. Paperit keräyslaatikkoon rahdannutta kaupunginvaltuutettua epäillään rikoksesta. Syyttäjä päättää omista toimistaan sen jälkeen, kun esitutkinta on valmis. Mahdollista siis on, että asiaa puidaan vielä ainakin käräjäoikeudessa.

Kuopiossa paljastui samaan aikaan toinenkin hieman samanlainen tapaus, jota poliisi myös tutkii. Kerrostalon roskakatoksesta löytyi tietoliikenneoperaattorin ja asiakkaiden välisiä sopimuksia. Mukana oli oudolta vaikuttaa lista porilaisista henkilöistä.

YHTEISTÄ näille kahdelle tapaukselle oli myös se, että löytäjät kiikuttivat paperit Savon Sanomien toimitukseen. Joissakin kommenteissa tätä on paheksuttu. Miksi papereita ei viety suoraan poliisille?

Löytäjien menettelyä on helppo perustella. Keskustelin kuluneella viikolla tietosuoja-asioihin perehtyneen asiantuntijan kanssa, jonka mielestä asian näin saama laaja julkisuus oli onnenpotku.

Asiantuntijan mukaan salassa pidettäviin asiakirjoihin liittyvät käytännöt ovat meillä niin julkisissa kuin yksityisissäkin organisaatioissa luvattoman löysiä. Dokumentteja käsitellään leväperäisesti. Niitä saattaa lojua kaikkien luettavana lukitsemattomissa työhuoneissa kirjoituspöydillä. Niitä kiikutetaan ilman huolta tavallisiin roskalaatikoihin.

Asiantuntijan arvio oli, että Kuopion tapausten saama valtakunnallinen julkisuus on ainakin tilapäisesti muuttanut käytäntöjä sadoissa organisaatioissa eri puolilla maata.

YKSITYISTEN ihmisten ja yritysten tietoja sisältäviä dokumentteja on asiantuntijan mukaan löytynyt roskalaatikoista ja kaatopaikoilta aikaisemminkin. Tavallista on, että ihmiset sivuuttavat löydöt olankohautuksella.

Joskus löydöistä ilmoitetaan sinne, mistä paperit ovat peräisin. Poliisille ilmoituksia tehdään harvoin.

Tehtiinpä kummin päin tahansa, ilmoitukset johtavat harvoin poliisitutkintaan tai mihinkään muuhun. Yleensä asiat hautautuvat pikkuhiljaa. Niistä ei haluta tehdä numeroa, koska se johtaisi pitkiin ja monimutkaisiin prosesseihin.

Tällä kertaa laaja julkisuus takasi sen, että kaikki tutkitaan pohjia myöten. Se on hyvä asia. Muun muassa sen vuoksi vapaata lehdistöä tässä maassa ja kaikissa demokratioissa tarvitaan.

LAKI TAKAA jokaiselle suomalaiselle oikeuden yksityisyyteen. Jotta oikeus yksityisyyteen voi toteutua, on muun muassa huolehdittava tietosuojasta. Mitä tahansa dokumentteja ei saa levittää kaikkien tietoon. Mitä tahansa tietoja ei edes saa kerätä ja rekisteröidä.

Lait säätelevät niin kuntien ja valtion kuin yksityistenkin organisaatioiden toimintaa.

Tietosuojaan ja yksityisyyteen liittyvät asiat on niissä kaikissa otettava vakavasti. Käytännöt on kyettävä kehittämään sellaisiksi, että tieto pysyy siellä, missä sen on tarkoitettukin pysyvän.

Kuopion tapaukset johtavat parhaimmillaan siihen, että näihin asioihin paneudutaan aikaisempaa paljon vakavammin. Seuraus on todennäköisesti myös se, että "vuodoista" ja vahingoista otetaan entistä herkemmin yhteyttä joko tiedotusvälineisiin tai poliisiin.

Uusin tapaus tuli julki lauantaiaamuna. Ilta-Sanomat kertoi, että Malmin terveysaseman wc:ssä oli laatikoittain ihmisten terveystietoja sisältäviä papereita.

SAVON SANOMIA ja muita tiedotusvälineitä on arvosteltu siitä, että ne ovat pitäneet meteliä Kuopion tapauksista, mutta samalla ne itse julkaisevat surutta tietoja ihmisten yksityiselämästä. Kirjoitetaan avioeroista ja rattijuopumuksista.

Arvostelijat eivät näytä ymmärtävän mikä ero on tavallisen ihmisen ja toisaalta poliittista tai taloudellista valtaa käyttävän päättäjän yksityisyyden suojan välillä. Viimeksi mainittujen yksityisyyden suoja on pienempi. Laki antaa tiedotusvälineille oikeuden kirjoittaa päättäjien toilauksista.

Sekin on tarpeen, jotta lehdistö voisi toimia niin kuin sen pitää demokratiassa toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.