Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Korkeimman oikeuden uutena presidenttinä syyskuussa aloittava Tatu Leppänen katsoo, että Suomessa oikeusvaltio ei ole vaarassa (Kaleva 18.8.). Toisaalta hänen mukaansa ihmisten pitää voida luottaa, että heidän oikeutensa toteutuvat ja että heitä kohdellaan yhdenvertaisesti lain edessä (Helsingin Sanomat 19.8.).

Leppäsen huolet yhdistettynä maaliskuiseen tutkimustulokseen käräjäoikeusuudistuksen vaikutuksista antavat aiheen pohdintaan. Tutkijat huomauttivat tuolloin, että välimatka käräjäoikeuteen pidentyy tarpeettomasti lähes 80 000 kansalaisella ja eniten Ylä-Savon ja Pieksämäen seutukunnilla sekä laajoilla alueil-
la Keski- ja Etelä-Pohjanmaata.

Tuomioistuinten määrärahoihin kohdistuneet leikkaukset ovat lisäksi ruuhkauttaneet suurimpia käräjä- ja hovioikeuksia, mikä väistämättä pitkän päälle heikentää tuomioistuintyöskentelyn ja ratkaisujen laatua. On myös kohtuutonta, kun ratkaisujen saanti saattaa kestää vuosikausia.

Toisaalta usein kohtuuttoman suuriksi paisuvat oikeudenkäyntikulut riita-asioissa saattavat joillekin nostaa kynnyksen perätä oikeuksiaan liian korkeaksi. Leppänen pohtiikin, että jopa asianajopalkkioiden kattoa voisi harkita. Hyvä idea, eduskunta pohtikoon.

Oikeuslaitos tuntuu saavan keulakuvan, joka kiinnittää rakentavalla tavalla huomiota oikeusvaltion vaaranpaikkoihin. Harkittujen haastattelulausuntojen yhtenä pontimena on huoli kansalaisten yhdenvertaisesta oikeusturvan toteutumisesta. Jos yhdenvertaisuuden toteutumattomuudelle löytyy vähänkin katetta, oikeusvaltion horjuttajat voivat tarttua tilaisuuteen. Sellaiseen ei pidä antaa aihetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.