Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Korkeimman oikeuden uutena presidenttinä syyskuussa aloittava Tatu Leppänen katsoo, että Suomessa oikeusvaltio ei ole vaarassa (Kaleva 18.8.). Toisaalta hänen mukaansa ihmisten pitää voida luottaa, että heidän oikeutensa toteutuvat ja että heitä kohdellaan yhdenvertaisesti lain edessä (Helsingin Sanomat 19.8.).

Leppäsen huolet yhdistettynä maaliskuiseen tutkimustulokseen käräjäoikeusuudistuksen vaikutuksista antavat aiheen pohdintaan. Tutkijat huomauttivat tuolloin, että välimatka käräjäoikeuteen pidentyy tarpeettomasti lähes 80 000 kansalaisella ja eniten Ylä-Savon ja Pieksämäen seutukunnilla sekä laajoilla alueil-
la Keski- ja Etelä-Pohjanmaata.

Tuomioistuinten määrärahoihin kohdistuneet leikkaukset ovat lisäksi ruuhkauttaneet suurimpia käräjä- ja hovioikeuksia, mikä väistämättä pitkän päälle heikentää tuomioistuintyöskentelyn ja ratkaisujen laatua. On myös kohtuutonta, kun ratkaisujen saanti saattaa kestää vuosikausia.

Toisaalta usein kohtuuttoman suuriksi paisuvat oikeudenkäyntikulut riita-asioissa saattavat joillekin nostaa kynnyksen perätä oikeuksiaan liian korkeaksi. Leppänen pohtiikin, että jopa asianajopalkkioiden kattoa voisi harkita. Hyvä idea, eduskunta pohtikoon.

Oikeuslaitos tuntuu saavan keulakuvan, joka kiinnittää rakentavalla tavalla huomiota oikeusvaltion vaaranpaikkoihin. Harkittujen haastattelulausuntojen yhtenä pontimena on huoli kansalaisten yhdenvertaisesta oikeusturvan toteutumisesta. Jos yhdenvertaisuuden toteutumattomuudelle löytyy vähänkin katetta, oikeusvaltion horjuttajat voivat tarttua tilaisuuteen. Sellaiseen ei pidä antaa aihetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.