Ollaan ihmisiksi toisen mailla

Mistä tietää, että mustikkamarikko on poikkeuksellisen hyvä?

Ei siitä, että siellä huiskii lauma thaimaalaisia. Vaan siitä, että siellä laiduntaa karhu.

Kaikessa rauhassa siellä keräilin ja ihailin näkymää, joka avautuu kuin Gallen-Kallelan kalevalainen maisema.

Kohta siinä vieressä oli kivi, josta oli kaavittu sammalet sitten viime kerran. Hymähdin, että maanomistajaa taitaa keljuttaa, kun vieras vie mustikat. On siksi lavastanut karhun jäljet. Hymistely loppui, kun katse osui paskaan. Marjaisaan karhun käyntikorttiin.

Vaikka kuinka järkeilin kohtaamisen epätodennäköisyyttä, niin kohta jo rymistelin sankkoineni autolle. Mietin, että taitaa karhulla olla ensisijainen oikeus näihin mustikoihin.

En kuitenkaan luopunut jokamiehenoikeudestani. Seuraavalla kerralla otin mukaan kaverin. Itseäni huonojalkaisemman, karhulle kaveriksi.

Marja-aikaan oli jokavuotinen metakka siitä, kuinka ”ne” vie meidän marjat. Jos karhu on jokamiesoikeusketjun ykkönen, on thaimaalainen auttamatta vitjan viimeinen.

Heidän takiaan vaadittiin oikeuksien rajoittamista. Sellainen voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin, ikiaikaisten ja eurooppalaisittain poikkeuksellisten oikeuksien murentamiseen myös suomalaisilta.

Ympäristöministeriö julkaisi viime viikolla 140-sivuisen oppaan Jokamiehen-oikeudet ja toimiminen toisen alueella. Siinä on kuvattu oikeudet ja niitä koskeva lainsäädäntö perusteellisesti. Tarjolla on hyviä käytäntöjä ristiriitojen välttämiseksi, samoin esimerkkejä oikeustapauksista.

Julkaisu auttaa ymmärtämään, että marja on oikeasti pieni asia retkeily- ja liikuntamahdollisuuksien, muiden luonnonvarojen hyödyntämisen ja luontoharrastusten joukossa. Suomen maa-alasta 96 prosenttia on jokamiehenoikeuksien piirissä. Siihen nähden oikeuteen asti vieviä riitoja on todella vähän. Systeemi siis toimii hyvin.

Itse asiassa maanomistajalla on hyvin vähän työkaluja jokamiehenoikeuksien rajaamiseen. On hyvin herkässä, että estäjä itse istuu käräjillä sakkoja kuulemassa.

Tien käyttöoikeus on yksi herkimmistä riidan aiheista kylillä. Siitä on selkeät ohjeet oppaassa. Lain mukaan yksityistiellä saa liikkua jokamiehenoikeudella kävellen, hiihtäen, pyöräillen ja ratsastamalla. Tieosakkaat voivat kieltää hevos- ja moottoriajoneuvolla liikennöinnin, mutta vain jos tienpitoon ei ole saatu yhteiskunnan avustusta. Jos apuja on tullut, ei kulkemista voi kieltää seuraavaan kymmeneen vuoteen. Perusteettomat kulun ja oleskelun kieltävät kyltit eivät siis ole velvoittavia.

Oppaassa on ohjeet esimerkiksi ratsastamiseen, lemmikkien kanssa kulkemiseen, geokätköilyyn, kalliokiipeilyyn tai vaikkapa väri- ja muovikuulasotaan toisten mailla.

Siellä on myös mielenkiintoisia poikkeuksia. Tiesitkö, että katajanmarja on biologisesti käpy, eikä käpyjen kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Mutta koska katajanmarja mielletään marjaksi, on siitä tehty poikkeus, jonka saa kerätä. Tai, että sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman lupaa. Eikä niin muodikasta pakurikääpää, sillä sen irrottaminen vahingoittaa puuta. Yksittäisiä kiviä saa kerätä taskuihin, mutta kärryllä niitä ei saa rohmuta.

Mustikoista vielä. Suonenjoella oli satoja thaimaalaisia niitä haromassa elantonsa eteen, vaan edelleen notkuvat varret mustikoista niinkin keskeisellä ja vilkkaasti liikutulla virkistysalueella kuin Lintharju.

Marjasodan sijaan kannattaisi huolehtia siitä, kuinka käyttäydymme luonnossa ja toisten mailla. Mitä mietti sekin seurue, joka heitteli Palolammen laavun rantaveteen oluttölkkinsä. Tai ne kolme poikaa, jotka ajoivat motocross-pyörillään Lintharjun herkkiä jäkälärinteitä ylös ja alas, vaikka se on ehdottomasti kielletty. Yritin pysäyttää valistaakseni, mutta pakenivat peijakkaat.

Kannustan poikiakin lukemaan jokamiehen oikeuksista ja niihin liittyvistä velvollisuuksista netissä www.ymparisto.fi

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.