Olvi oikealla asialla

Iisalmelaista Olvi-säätiötä sopii kiitellä ennakkoluulottomuudesta. Panimoyhtiön yhteyteen soviteltu Olvi-säätiö lähtee rahoittamaan nyt Itä-Suomen yliopistossa lahjoitusprofessuuria alkoholin terveydellisten vaikutusten selvittämiseksi. Tämä on reilu teko säätiöltä. Yhtä lailla kuin yksityisen ihmisen on vastattava tekojensa seurauksista, täytyy myös yritysten olla valmiit katsomaan myös toimintansa yhteiskunnallisia seurauksia eikä jäädä keräämään pelkästään voittoja itselleen ja osakkeenomistajilleen.

Olvi on ollut yrityksenä savolainen menestystarina. Se on laajentunut kansainväliseksi ja haastaa menestyksekkäästi isompia kilpailijoitaan. Yhtä lailla on tosiasia sitten sekin, että alkoholinkulutus on kasvanut erittäin voimakkaasti Suomessa parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Kansainvälisissä tilastoissa Suomi oli takavuosina vielä varsin vaatimattomilla sijoilla keskieurooppalaiseen suuren kulutuksen maihin verrattuna. Nyt olemme niissäkin liki yhtä korkealla kuin koulumenestystä mittaavissa Pisa-tutkimuksissa.

Terveysvalistus on keskittynyt Suomessa paljolti sydänkuolleisuuden ja tupakan vaarojen vähentämiseen. Molemmissa on onnistuttu. Alkoholin terveyshaittojen selvittely on jäänyt jostain syystä vähemmälle ties mistä syystä, vaikka omin silmin ovat kansalaiset nähdä, mihin jatkuva liikakäyttö johtaa. Runsas juominen ei pilaa vain juojansa omaa terveyttä, vaan heijastuu kielteisesti sekä lähiympäristöön että koko yhteisöön.

Jos alkoholi lie suhteellisesti halventunut, niin vähintään samassa suhteessa ovat lisääntyneet siitä aiheutuneet menot yhteiskunnalle ja etenkin julkiselle terveydenhuollolle.

Nyt hallitukset ovat lähteneet taas korottamaan alkoholin hintaa, mutta ovatko korotukset vieläkään riittäviä? Jos yhteiskunta joutuu tinkimään tänään lastenhoidosta, nuorten koulutuksesta tai vanhusten asiallisesta kohtelusta, niin tuntuu aika järjenvastaiselta, että samaan aikaan pitäisi lisätä varoja alkoholin seurausten paranteluun.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.