Oma eettinen arvio

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula julkaisi lauantaina Turkulainen-lehdessä blogin, jossa hän pohtii lakien noudattamista. Kontula päätyy blogissaan toteamaan, että "on täysin mahdollista tehdä eettisiä arvioita siitä, milloin lain rikkominen on perusteltua, milloin taas ei".

Kyse on vanhasta ja tutusta ongelmasta: pitääkö noudattaa lakia, jos se tuntuu mahdottomalta tai epäoikeudenmukaiselta. Kontula muistuttaa, että monissa maissa poliittinen toiminta ja homoseksuaalisuus ovat rikoksia.

Tämä on totta. Poliittisen toiminnan määrittely rikokseksi sotii demokratiakäsitystä vastaan. Homoseksuaalisuus taas ei ole kenenkään tahdon varassa oleva asia, joten miten se voisi olla rikos?

Näissä kahdessa asiassa on kuitenkin kyse yleisestä oikeustajusta, ei yksilön eettisestä arviosta. Jos lakien noudattaminen jätetään kunkin oman arvion varaan, ajaudutaan helposti oudoille poluille.

Saako turkistarhan polttaa, jos pitää turkistarhausta eettisesti vääränä? Voiko suden jäljittää ja ampua ilman asianmukaista lupaa, jos pitää yhteiskunnan arviota sopivasta petojen määrästä eettisesti vääränä? Voiko kiertää veroja, jos pitää yhteiskunnan asettamaa verotaakkaa eettisistä syistä liian korkeana?

Vastaus kaikkiin kolmeen kysymykseen on yksiselitteisesti ei.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.