Oma eettinen arvio

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula julkaisi lauantaina Turkulainen-lehdessä blogin, jossa hän pohtii lakien noudattamista. Kontula päätyy blogissaan toteamaan, että "on täysin mahdollista tehdä eettisiä arvioita siitä, milloin lain rikkominen on perusteltua, milloin taas ei".

Kyse on vanhasta ja tutusta ongelmasta: pitääkö noudattaa lakia, jos se tuntuu mahdottomalta tai epäoikeudenmukaiselta. Kontula muistuttaa, että monissa maissa poliittinen toiminta ja homoseksuaalisuus ovat rikoksia.

Tämä on totta. Poliittisen toiminnan määrittely rikokseksi sotii demokratiakäsitystä vastaan. Homoseksuaalisuus taas ei ole kenenkään tahdon varassa oleva asia, joten miten se voisi olla rikos?

Näissä kahdessa asiassa on kuitenkin kyse yleisestä oikeustajusta, ei yksilön eettisestä arviosta. Jos lakien noudattaminen jätetään kunkin oman arvion varaan, ajaudutaan helposti oudoille poluille.

Saako turkistarhan polttaa, jos pitää turkistarhausta eettisesti vääränä? Voiko suden jäljittää ja ampua ilman asianmukaista lupaa, jos pitää yhteiskunnan arviota sopivasta petojen määrästä eettisesti vääränä? Voiko kiertää veroja, jos pitää yhteiskunnan asettamaa verotaakkaa eettisistä syistä liian korkeana?

Vastaus kaikkiin kolmeen kysymykseen on yksiselitteisesti ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.