Oma kirkko olisi selkein ratkaisu

Naispappeutta vastustava Luther-säätiö on ilmeisesti täysin suunnitelmallisesti pakottamassa Suomen luterilaisen kirkon tekemään kovia ratkaisuja. Luther-säätiö on aloittanut Itä-Suomessa lasten kastamisen ja aikoo laajentaa sitä. On täysin selvää, että kirkko ei voi mitään tekemättä katsella, miten kasteita toimittavat henkilöt, joilla ei ole kirkon pappisvihkimystä.

Luterilainen kirkko on kuitenkin hankalassa raossa sen vuoksi, että kasteet on teologisessa mielessä toimitettu muodollisesti oikein. Näin ainakin arvioi Kuopion seurakuntien keskusrekisterin johtaja Oiva Voutilainen (Kirkko ja Koti 1/2008).

Kirkkojärjestyksen mukaan "oikealla kasteella tarkoitetaan myös muussa kristillisessä kirkkokunnassa tai uskontokunnassa suoritettua kastetta, jonka on toimittanut kastettu henkilö vettä käyttäen kolmiyhteisen jumalan nimeen". Luther-säätiön papin toimittaman kasteen jälkeen lapsi on ensin viety maistraatin väestörekisteriin ja vasta sen jälkeen liitetty luterilaisen seurakunnan jäseneksi.

Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen kuitenkin luonnehtii Kirkko ja Koti -lehdessä, että Luther-säätiön pastorin Kalle Väätäisen toimittamat kasteet "koputtelevat laillisuuden rajoja". Arkkipiispa Jukka Paarma taas toteaa Savon Sanomissa (11.1.), että säätiön toiminta ei ole reilua eikä rehellistä.

Kasteiden toimittamista pohtivat nyt lakimiehet. Se on ikävää. Ihmisten henkilökohtaiseen uskoon ja teologisiin tulkintoihin liittyviä erimielisyyksiä on hankala ratkaista maallisen lain pykälien avulla. Kirkot ovat kuitenkin ihmisten muodostamia yhteisöjä ja sen vuoksi lakikirjaakin silloin tällöin tarvitaan.

Naispappeus hyväksyttiin Suomen luterilaisessa kirkossa jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Kirkko on pitkämielisesti hyväksynyt naispappeutta vastustavien pappiensa vikuroinnin näihin päiviin saakka. Nyt raja kuitenkin on tullut vastaan: naispappien kanssa palvelemasta kieltäytyviä pappeja on haastettu käräjille.

Luther-säätiön pastoreita ei ole vihitty papeiksi Suomen luterilaisessa kirkossa. Olisi kaikkien kannalta parasta, että Luther-säätiö järjestäytyisikin omaksi kirkoksi eikä turhaan yrittäisi nakertaa luterilaista kirkkoa. Naisten oikeutta päästä papeiksi luterilaisessa kirkossa he eivät enää missään tapauksessa kykene kumoamaan.

Jokaisella on Suomessa oikeus uskoa omalla tavallaan tai olla uskomatta. Sitä sanotaan uskonnonvapaudeksi. Eri kirkkokuntien sisällä käydään luonnollisesti keskustelua uskonnollisista kysymyksistä. On erilaisia näkemyksiä ja painotuksia. Jos sukset menevät sovittamattomasti ristiin, on parempi, että hiihdetään jatkossa eri latuja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.