Oma maa mustikka

Kansanviisauden mukaan oma maa on mansikka ja muu maa mustikka. Suomen tämänhetkisessä maatalouspolitiikassa asiat ovat kuitenkin päinvastoin. Hallituksen budjettileikkaukset koettelevat erityisen kovasti kotimaista elintarviketuotantoa, kun maatalousministeriön määrärahoja vähennetään suhteellisesti eniten. Sen sijaan EU-tuet näyttäisivät säilyvän komission esityksen mukaan liki ennallaan.

Viljelijät ovat käyneet osoittamassa tällä viikolla mieltään hallitusta vastaan eduskuntatalon portailla ja syystäkin. Tilastot ovat todistaneet jo vuosia, miten viljelijöiden keskituntipalkka on suorastaan mitätön verrattuna palkansaajien keskiansioihin.

Tänä vuonna palkka laskee edelleen, kun tuotantokustannukset ovat kasvaneet eri syistä rajusti. Ennen muuta nuoret viljelijät, jotka ovat juuri investoineet velkarahalla tulevaisuuteen, ja sikatilalliset ovat tiukoilla.

Jos tuottajain etujärjestössä MTK:ssa ja sen jäsenkunnassa arvostellaan kovin sanoin kuuden puolueen hallitusta, niin EU-komission uusiin esityksiin ollaan yleisesti ottaen varsin tyytyväisiä. Unioni ymmärtää Suomen pohjoiset erityisolosuhteet ja nuorten viljelijäin huolet.

EU:ssakin on paineita maataloustukien vähentämiseen. Komission esityksessä tyydytään rajoittamaan ainoastaan suurtilojen tukia niin, että peltopinta-alan mukaan tulevien tukien katoksi tulisi 300 000 euroa. Pohjois-Savossa rajoitus ei koskisi tällä hetkellä yhtään tilaa.

Toki MTK löytää myös vikoja EU-tukien muutoksista. Suomalaisviljelijäin mielestä ei ole esimerkiksi mitään mieltä lisätä ympäristösyistä kesannointia, kun maailma huutaa ruokaa ja tuottajahinnat ovat lähteneet sen myötä nousuun. Hintojen nousu rokottaa yksittäisiä ihmisiä, kuluttajia, mutta helpottaa toisaalta unionia. Mitä paremmin hinnat vastaavat tuotantokustannuksia, sitä vähemmän on tarvetta tuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.