Omat asiat

Riikka Manner

Kuntavaaleissa otetaan kantaa suuntaan, jota kohti Suomea viedään. Osa haluaa kehittää Suomea vahvimpien ehdoilla. Oma periaatteeni on, että välitetään koko Suomesta ja kaikista suomalaisista. Että annetaan oikeus puolustaa itseään ja omaa seutuaan. Että annetaan mahdollisuus vetää positiivisesti kotiinpäin.

Kuntavaalien ohella kotiinpäinvetoa soisi tapahtuvan myös muilla politiikan tasoilla. Euroopassa myllertävän kriisin varjolla on tehty kaksi ja puoli vuotta akuutteja toimia, joilla on syvä periaatteellinen merkitys.

Yhteisvastuullisuus on aihe, jota jokainen miettii omassa elämässään jo lapsesta lähtien. Jos yksi rikkoo hiekkalaatikon suosituimman lelun, onko oikein, että muitakin leikkijöitä rankaistaan? Jos näin menetellään kerran, monenko lelun jälkeen tulee raja vastaan?

Ollaan periaatteiden ytimessä, joista nyt ei valitettavasti antauduta keskustelemaan. Pääministerimmekin on antanut ymmärtää, etteivät Suomen toimet ole olleet askelia kohti liittovaltiota. Tällä viikolla Madridissa hän kuitenkin kertoi avoimesti, että kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan nykyistä vahvempaa komissiota ja entistä syvempää integraatiota.

Suomeksi sanottuna pääministeri puhui Euroopan liittovaltion edistämisestä. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Yhteisvastuullisuudelle ja kasvavalle epäoikeudenmukaisuuden tunteelle voidaan laittaa piste. Omat asiat voidaan laittaa etusijalle.

Suomen hallituksen kanta on tärkeä siinä kokonaissuunnassa, johon jäsenmaiden enemmistö EU:ta vie.

Tämänviikkoinen komission esitys euromaiden pankkien yhteisvalvonnasta on erittäin merkittävä suunnanotto. Valtiovarainministerit pureskelevat esitystä parasta aikaa puheenjohtajamaa Kyproksen auringossa.

Ensireaktio Euroopan keskuspankin toimivaltaa vahvistavasta esityksestä voisi olla, että tällaista kiristystähän me olemme odottaneet. Mutta kyse on merkittävästä toimivallan siirrosta jäsenmailta unionitasolle.

Ottamatta edes kantaa asian sisältöön on selvää, että taustalla pitäisi olla vahva periaatteellinen kansalaiskeskustelu. Monelle on silti epäselvää, mitä tämä kaikki tarkoittaa.

Julkisuudessa on sanottu, että yhteinen pankkivalvoja on vain ensiaskel johonkin. Mitä seuraavien askelien takana odottaa? Ensin ruvettiin vastaamaan yhdessä valtionlainoista, nytkö pankkien taseista?

Kahden ja puolen vuoden jälkeen pitäisi jo nähdä metsää puilta. Missä vaiheessa kriisin vaatimia toimia ollaan? Mitä uhkia on jäljellä ja millä toimin niihin tarkalleen vastataan?

Talouskriisi kuhisee niin vaikeita termejä, että niillä on helppo myydä maailmanloppua. Siksi periaatteiden avoimuutta pitää vaatia.

Keskustalainen ajattelutapa lähtee siitä, että kansalaisella pitää olla aina mahdollisuus valita. Niin kuntapalveluissa, kuten lastenhoidossa, kuin suurissa yhteisissä asioissakin, kuten EU-kysymykset.

Aina on kyse suunnasta. Aina on kyse omista asioista. Sinun, minun ja meidän. Jokaisella politiikan tasolla.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko ja keskustan varapuheenjohtaja Varkaudesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.